”Dacă este să evităm ridicarea unei versiuni 2.0 a Statului Islamic, atunci guvernul irakian va trebui să facă ceva extrem de diferit. Guvernanţii vor trebui să ia contact şi să se împace cu populaţia sunnită, pentru ca sunniţii să se simtă reprezentaţi de executivul de la Bagdad”, a declarat generalul-locotenent Stephen Townsend.
Şiiţii formează majoritatea populaţiei irakiene, dar sunt catalogaţi drept eretici de către jihadiştii ISIS. Premierul Haider al-Abadi a anunţat în urmă cu o zi ”victoria totală” a forţelor irakiene în bătălia de la Mosul.
Această bătălie a durat aproape nouă luni şi a lăsat mare parte din oraş în ruine, ucigând mii de civili şi ducând la strămutarea altor 920.000.
Abadi a fluturat un drapel irakian alături de trupe, după ce a anunţat ”prăbuşirea statului terorist al falsităţii”. Însă, Amnesty International a acuzat forţele irakiene şi pe cele ale coaliţiei internaţionale de folosirea unor arme inutil de puternice în zone dens populate din Mosul.
De asemenea, jihadiştii ISIS au fost acuzaţi de comiterea unor abuzuri extrem de serioase în timpul ocupaţiei din metropola situată în nordul Irakului.
Reprezentanţii coaliţiei americane susţin că au avut de a face cu cea mai intensă luptă urbană de la finele celui de-al Doilea Război Mondial. Localitatea a rămas devastată în urma bătăliei, iar experţii Naţiunilor Unite estimează că peste 5.000 de clădiri au fost avariate, iar alte 490 au fost complet distruse doar în Oraşul Vechi.