Străzile Capitalei sunt pline de „răhăţei” de câini, iar vina nu este doar a maidanezilor. De multe ori vina le aparţine şi românilor care au acasă animale de companie. Aceştia au o gamă variată de scuze pentru a nu strânge în urma patrupedelor, însă ce nu ştiu ei este faptul că în cazul în care sunt prinşi de un poliţist, riscă amenzi usturătoare pentru nepăstrarea igienei publice.
La fel şi persoanele care îşi plimbă câinii fără lesă. În afară de faptul că nu se ştie când animalul poate să atace sau să fie atacat de alt câine, călcat de o maşină sau lovit de un om, există legi care reglementează şi acest lucru. Din nou, amenzile sunt mari.
O atenţie foarte mare trebuie să acorde stăpânii câinilor din rase periculoase şi agresive, precum Pitbull sau Amstaff. Înainte de a-şi lua un astfel de animale de companie şi de a ieşi cu el pe stradă, este recomandat ca viitorii proprietari să cunoască foarte bine legea, întrucât este aspră cu ei.
Cei care nu au câini, dar sunt încântaţi de animalele de companie ale altor oameni, trebuie să fie şi ei atenţi: niciodată nu mângâiaţi sau nu strigaţi un câine fără acordul stăpânului. Nu se ştie niciodată cum va reacţiona animalul, indiferent de cât de mic sau de drăgălaş este. Nu este un lucru reglementat prin lege, ci doar unul de bun simţ, care vă poate feri de accidente.
Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti a precizat pentru ROMÂNIATV.NET că a înregistrat în anul 2013 un număr de 115 acte sancţionarii, încheiate pentru nerespectarea Normelor de salubritate ale Municipiului Bucureşti, în valoare de 27.900 de lei, din care 21 de procese verbale în valoare de 4.000 de lei au fost încheiate posesorilor de animale de companie care nu şi-au îndeplinit obligaţiile în timpul plimbării animalelor pe domeniul public. Amenzile au fost acordate pentru posesorilor de animale care nu au strâns excrementele în urma câinilor şi pentru cei care nu şi-au plimbat căţeii în lesă, potrivit legii.
Obligaţiile stăpânilor de câini, reglementate prin lege
Potrivit legii 258 din 2013, posesorii de câini sunt obligaţi să îşi identifice prin microcipare animalele şi să le sterilizeze, excepţie de la sterilizare făcând câinii acreditaţi de Asociaţia Chinologică Română. Amenda este de la 5.000 lei la 10.000 lei.
De asemenea, proprietarii şi deţinătorii de câini au obligaţia de a menţine igiena în spaţiile publice, în spaţiile adiacente acestora, în holurile şi căile de acces ale spaţiilor locative. În caz contrar, amenda este de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Potrivit Hotărârii 120 din 2010, în Bucureşti se interzice plimbarea pe domeniul public (alei asfaltate, trotuare) a câinilor de companie, fără ca proprietarul acestuia să dispună de materiale necesare pentru curăţarea locului şi evacuarea dejectelor fiziologice, respectiv excrementele. De asemenea, potrivit Hotărârii se interzice plimbarea câinilor de companie prin parcuri şi grădini fără lesă, iar cei din categoria câinilor agresivi fără botniţă, unde proprietarul animalului de companie trebuie să păstreze curăţenia. Toţii câinii cu stăpâni trebuie să fie vaccinaţi anual împotriv turbării.
Obligaţiile suplimentare ale persoanelor care deţin câini din rase periculoase sau agresive
Rasele periculoase sunt următoarele, potrivit Ordonanţei de Urgenţă Nr. 55 din 30 aprilie 2002: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor, precum şi câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor din rasele agresive au următoarele sunt obligaţi să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu, să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.
Accesul câinilor din rase agresive în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis.
Accesul câinilor din rasele periculoase în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar. Staţionarea acestor câini în părţile comune ale imobilelor este interzisă.
Accesul câinilor din rasele agresive, precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute. Amenda este cuprinsă între 1.500 – 3.000 de lei.
În locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor prevăzuţi în prezentul alineat este permis fără botniţă şi fără lesă.
Toţii câinii din rasele periculoase, indiferent de sex, vor fi obligatoriu sterilizaţi. Sterilizarea câinilor va fi confirmată în carnetul de sănătate de către medicul veterinar care a efectuat intervenţia. Mai mult, importul sau comercializarea câinilor din aceste constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani şi confiscarea acestora.
Neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul câinelui sau de deţinătorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Dacă fapta a avut ca urmare vătămarea corporală gravă, pedeapsa este cea prevăzută la art. 181 – 184 Cod penal. Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.