Avioanele F-18 ale Spaniei, aflate în România, au dejucat un atac rusesc cu drone asupra Ucrainei. Rusia îşi etalează arsenalul nuclear

Forțele armate spaniole sunt desfășurate în Europa de Est, ca parte a eforturilor NATO de consolidare a scutului defensiv împotriva amenințării expansioniste a Rusiei, intensificate după invazia Ucrainei din februarie 2022.
Filip Stan
08 oct. 2024, 10:54
Avioanele F-18 ale Spaniei, aflate în România, au dejucat un atac rusesc cu drone asupra Ucrainei. Rusia îşi etalează arsenalul nuclear

Un detașament al Armatei Aeriene și Spațiale a Spaniei, format din 150 de militari și opt avioane de luptă F-18 Hornet, este staționat în România. Misiunea acestora este de a sprijini Forțele Aeriene Române în controlul spațiului aerian, pe fondul modernizării flotei aeriene românești, care înlocuiește vechile avioane de fabricație sovietică cu aparate de zbor de ultimă generație.

În contextul intensificării atacurilor rusești cu drone asupra regiunii ucrainene Odesa, avioanele F-18 spaniole au fost activate în repetate rânduri în această săptămână. Prima activare a avut loc în timpul unui atac cu drone asupra orașului Izmail, situat pe malul Dunării, la granița cu România. Avioanele F-18 spaniole și cele F-16 românești au stabilit o zonă de supraveghere în apropierea orașului Babadag, pentru a preveni intrarea dronelor rusești în spațiul aerian românesc.

Patrulele aeriene comune între avioanele spaniole și române au continuat în zilele următoare, pe măsură ce atacurile rusești cu drone în apropierea graniței României s-au intensificat, contribuind astfel la protejarea frontierelor NATO și la asigurarea stabilității în regiune.

Putin aduce arsenalul nuclear al Rusiei în poziții de tragere

Rusia își aduce sistemele de lansare pentru rachete cu capacitate nucleară „pe rutele de patrulare de luptă”, a anunțat presa de stat a țării. Acestea pot lovi ținte aflate la aproape 12.000 de kilometri.

TASS a publicat o înregistrare video cu sisteme de lansare pentru racheta balistică intercontinentală (ICBM) Yars în curs de desfășurare la Novosibirsk, în Siberia. În imagini se vede cum armele sunt scoate dintr-un depozit și conduse de-a lungul unui drum, potrivit Newsweek.

Potrivit agenției, „se verifică pregătirea personalului și a echipamentelor pentru sarcini de lungă durată pe teren”.

Yars RS-24 este o rachetă nucleară strategică cu o rază de acțiune de până la 12.000 de kilometri și o precizie de 250 de metri. Poate fi montată pe camioane sau desfășurată în silozuri.

Primul regiment Yars RS-24, format din trei batalioane, a fost desfășurat în 2011, în timp ce două batalioane ale celui de-al doilea regiment au fost puse în serviciul de luptă anul trecut, în decembrie. TASS mai adaugă că personalul îndeplinește sarcini care includ „testarea acțiunilor de manevră pe rutele de patrulare de luptă”, dar și organizarea camuflajului și a protecției de luptă.

Citește și: Armata ucraineană a lovit cel mai mare terminal petrolier din Peninsula Crimeea, ocupată de ruși

De la începutul invaziei sale pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, președintele rus, Vladimir Putin, a lansat amenințări ambigue cu privire la armele nucleare, care au fost amplificate de propagandiștii Kremlinului care promovează capacitățile nucleare ale Moscovei și amenință cu lovituri asupra țărilor care susțin Kievul.

Cu toate acestea, experții se îndoiesc că Putin ar recurge la desfășurarea armelor nucleare tactice, care au o rază de acțiune mai mică decât armele strategice, dar pot fi folosite pe câmpul de luptă.

Putin a anunțat modificări ale doctrinei nucleare a Moscovei luna trecută, subliniind circumstanțele în care Rusia ar putea folosi arme nucleare. Acestea includ acum posibilitatea de a le folosi împotriva statelor fără acest tip de arme, dar care sunt susținute de puteri nucleare, făcând aluzie la Ucraina.

Peter Rutland, profesor de studii ruse, est-europene și eurasiatice la Universitatea Wesleyan, a declarat că schimbarea doctrinei nucleare ruse este „o evoluție care servește la menținerea amenințărilor nucleare ale lui Putin în buletinele de știri din întreaga lume”.

„Dar nu reprezintă o schimbare substanțială în poziția doctrinară a Rusiei și nici nu indică cu adevărat o intenție de a folosi arme nucleare”, a mai spus el pentru Newsweek.

Citește și: Pentagonul nu este de acord cu cererea lui Zelenski, ca statele membre NATO să doboare dronele ruseşti care le traversează spaţiul aerian: „Ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit”

DailyBusiness
Lovitură pentru români! O nouă taxă crește la 1 ianuarie 2025
Spynews
Abia a divorțat de mama copiilor, dar acum vrea să se întoarcă la a doua soție?! Gestul făcut de fotbalistul de la Națională față de femeia cu care n-a mai vorbit de 5 ani
Bzi.ro
Câți bani au strâns la nuntă Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță: Au fost invitați care au chefuit gratis!
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a spart topurile. E cel mai vizionat de utilizatorii din România și e numărul unu pe platformă
Capital.ro
A murit marea cântăreață. A plecat să le cânte îngerilor: Va rămâne în inimile noastre
Playtech.ro
Mama Monicăi Bîrlădeanu, IREAL de frumoasă la 71 de ani. A atras toate privirile la nunta fiicei sale. E SUPERBĂ
DailyBusiness
Alertă națională! Cele mai vândute săpunuri sunt TOXICE. Lista acestora
Adevarul
O fostă patinatoare care a reprezentat România la JO din 2018 vinde poze ”picante” cu ea pe OnlyFans
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
Oana Ciocan, avertisment pentru Jador, după ce cântărețul a spus că a văzut-o cu noul ei iubit: ”M-ai filmat...” | FOTO
Spynews
Florinel Coman și Ioana Timofeciuc se cunună religios! Când va avea loc marele eveniment
Evz.ro
Leonard Doroftei, prieten la cataramă cu Fane Spoitoru. Fostul pugilist a fost coleg de lot olimpic cu un alt interlop celebru
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
kanald.ro
Ce pensionari beneficiază de recalcularea din oficiu a pensiilor și cum se poate solicita recalcularea la cerere. Prevederile noii legi a pensiilor
Cancan.ro
BREAKING | Andrei, un tânăr farmacist de 29 de ani, s-a sinucis din cauza datoriilor 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă pentru proprietarii de locuințe. Este absolut necesară: Trebuie să ne gândim să o implementăm
StirileBZI
Salariile cresc cu cel puţin 650 de lei! Majorarea se va aplica de la 1 ianuarie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
stirilekanald.ro
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi, mărturisiri emoționante despre starea de sănătate
substantial.ro
Jens Stoltenberg, Noul Președinte al Conferinței de Securitate de la Munchen
MediaFlux
MARCEL CIOLACU își DĂ DEMISIA! Bomba zilei în politică
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio protecție anti-poprire prin Revolut