Avioanele Gripen au picat testele armatei elveţiene

Avioanele de luptă de tip Gripen ale grupului suedez Saab, dintre care Elveţia a decis să achiziţioneze 22 de exemplare, nu au trecut testele forţelor aeriene elveţiene, potrivit unui raport de evaluare confidenţial din 2009, din care publicaţia Le Matin Dimanche a publicat fragmente, relatează AFP.
Romania TV
13 feb. 2012, 05:54
Avioanele Gripen au picat testele armatei elveţiene

Potrivit raportului, scris în engleză, „eficienţa globală a (avionului) Gripen (de tip) MS21 rămâne insuficientă pentru a obţine superioritate aeriană în cursul unor ameninţări viitoare după 2015”.

Un alt fragment din raport subliniază că avionul „rămâne incapabil să atingă capacităţi (considerate) minimale pentru toate tipurile de misiuni examinate”.

Or, pe 30 noiembrie, atunci când Berna a anunţat că optează pentru avionul de tip Gripen, care se afla în competiţie cu avionul de tip Rafale al grupului francez Dassault şi avionul de tip Eurofighter al grupului EADS, ministrul elveţian al Apărării Ueli Maurer a dat asigurări că avionul suedez satisface exigenţele militare elveţiene.

Publicarea fragmentelor din raportul confidenţial de evaluare intervine în contextul în care constructorii Saab şi Dassault s-au lansat într-un adevărat război al preţurilor, cu scopul de a obţine contractul elveţian.

Astfel, pe 8 februarie, grupul suedez Saab s-a declarat dispus să scadă preţul avioanelor sale pe care urmează să le livreze Elveţiei, în urma unei propuneri similare a constructorului francez Dassault.

„Preţul va fi mai mic de 3,1 miliarde” de franci elveţieni (2,6 miliarde de euro), a anunţat directorul Saab pentru Elveţia Anders Carp, citat de cotidianul Tages-Anzeiger.

În plus, Saab a propus Bernei să semneze contractul de achiziţionare de avioane Gripen direct cu Guvernul suedez, ceea ce echivalează cu o garantare de stat a contractului, potrivit unor declaraţii ale numărului doi din ierarhia Ministerului suedez al Apărării Hakan Jevrell, citat de cotidian.

La rândul său, Dassault a trimis un e-mail deputaţilor elveţieni, propunându-le achiziţionarea a 18 avioane de tip Rafale în valoare de 2,7 miliarde de franci elveţieni (2,2 miliarde de euro).

Pe de altă parte, Comisia parlamentară elveţiană însărcinată cu probleme de Apărare urmează să analizeze acest dosar cel mai devreme luni.

Guvernul helvetic urmează să aprobe oficial achiziţionarea avioanelor Gripen în februarie. Dosarul va fi transferat ulterior Parlamentului, care va decide asupra acestui subiect în vară sau în toamnă.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Locul din Grecia unde turiștii sunt jefuiți pe bandă rulantă. Un român a pățit-o deja: ”Nu lăsați nimic la vedere”
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Meghan, atacată cu acid sau cu cuțitul, la Londra. Prințul Harry, scenariu incredibil
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Va fi noua ordine mondială! Viktor Orban, anunţ în România: Centrul dominant al lumii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Prăbușirea unui avion Su-34 în Volvograd și un elicopter Mi-28 în Kaluga au avut loc în acest weekend
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!