UPDATE 18:50 Patru dintre membrii echipajului avionului ucrainean de transport militar An-26 doborât luni au fost luaţi prizonieri de combatanţi separatişti, informează serviciul de presă al autoproclamatei republici populare Lugansk, citat de Interfax, potrivit Agerpres.
‘Patru dintre membrii echipajului au fost făcuţi prizonieri’, a anunţat pentru Interfax serviciul de presă al autoproclamatei republici. Acesta a precizat că în acest moment ‘prizonierii se află în oraşul Krasnodon şi sunt anchetaţi’. Nu s-a precizat care este starea prizonierilor.
În comunicatul publicat pe site-ul preşedintelui Poroşenko se spune că în prezent are loc o operaţiune de căutare şi salvare, pentru a aduce echipajul avionului de transport al Forţelor Aeriene ale Ucrainei pe teritoriul controlat de militarii ucraineni.
UPDATE: Membrii echipajului avionului militar de transport An-26, doborât luni în regiunea Lugansk, au luat legătura cu Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, a anunţat ministrul ucrainean al apărării, Valeri Gheletei, într-un raport adresat preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko, informează Interfax.
‘Ministrul apărării i-a raportat preşedintelui Ucrainei faptul că membrii echipajului avionului An-26, care îndeplinea o sarcină în cadrul fazei active a operaţiunii armate şi a fost doborât, au luat luni legătura cu Statul Major’, informează, luni, serviciul de presă al preşedinţiei ucrainene.
Totodată, a fost subliniat faptul că, în condiţiile în care avionul zbura la înălţimea de 6,5 km, doborârea lui cu ajutorul unor sisteme de rachetă este imposibilă, adică ‘avionul a fost doborât de o altfel de armă, mai puternică, ce a fost folosită, probabil, de pe teritoriul Rusiei’.
În comunicatul publicat pe site-ul preşedinţiei ucrainene se spune că în prezent se desfăşoară o operaţiune de căutare şi salvare, pentru a aduce echipajul avionului care face parte din Forţele Aeriene ale Ucrainei pe teritoriul controlat de militari ucraineni.
În timpul unui briefing organizat luni, consilierul ministrului de interne al Ucrainei, Anton Gheraşenko, anunţa că în zona de desfăşurare a operaţiunii armate a fost doborât un avion militar de transport An-26, iar cei doi piloţi ai aparatului s-au catapultat.
Un avion de transport militar ucrainean a fost doborât luni de rebelii proruşi din estul Ucrainei, a anunţat serviciul de presă al autoproclamatei ‘republici populare Lugansk’, citat de Interfax.
Un purtător de cuvânt militar anunţase anterior pierderea legăturii cu avionul militar AN-26 care survola regiunea Lugansk.
Nu se cunoaşte deocamdată numărul persoanelor aflate la bordul avionului.
Primarul Doneţkului, Oleksandr Lukiancenko, a părăsit oraşul şi s-a mutat la Kiev, ca urmare a ameninţărilor formulate la adresa, informează RIA Novosti şi Interfax.
‘Din păcate, poziţia mea nu-mi permite să mă aflu la Doneţk. Mă aflu la Kiev şi intenţionez să apăr de aici interesele oraşului’, a declarat Lukiancenko, citat de postul local de televiziune ‘Donbass’.
Primarul a precizat că a făcut acest lucru ca urmare a ameninţărilor la adresa sa venite din partea reprezentanţilor autoproclamatei republici populare Doneţk. Potrivit lui Lukiancenko, aceştia i-ar fi cerut să le asigure nevoile militare chiar şi în detrimentul locuitorilor oraşului.
După cum a declarat primarul Doneţkului, el se va afla la Kiev până când situaţia se va stabiliza, însă el rămâne în legătură permanentă cu toate departamentele administraţiei sale.
Lukiancenko a dat asigurări că este în continuare adeptul unor negocieri paşnice, deoarece conştientizează ‘ce înseamnă războiul şi distrugerile pentru un oraş cu o populaţie de un milion de locuitor’.
Rusia a masat din nou trupe de-a lungul frontierei cu Ucraina, efectivele fiind cuprinse între 10 şi 12 mii de soldaţi, a declarat luni pentru agenţia Reuters un ofiţer din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
Armata rusă retrăsese la jumătatea lunii iunie cei circa 40 de mii de soldaţi dislocaţi anterior în respectiva zonă în contextul escaladării tensiunilor separatiste din estul Ucrainei, efectivele rămase după această retragere, salutată atunci de oficialii NATO, fiind de sub o mie de soldaţi.
Dar la ora actuală, conform estimărilor Alianţei Nord-Atlantice, între 10 şi 12 mii de soldaţi ruşi sunt desfăşuraţi în zonă. ‘Numai în cursul săptămânii trecute am observat mai multe unităţi îndreptându-se către frontiera’ cu Ucraina, a precizat ofiţerul care s-a exprimat sub protecţia anonimatului.