Există dovezi solide ca Putin si-a dat acordul asupra furnizarii rachetei care a doborat avionul cu 298 de persoane la bord. Anchetatorii internaţionali care investighează doborârea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines (zborul MH17) deasupra estului separatist pro-rus al Ucrainei în anul 2014 au anunţat miercuri suspendarea anchetei, întrucât nu dispun de probe suficiente pentru urmărirea penală a altor suspecţi, relatează AFP şi Reuters.
Bilanţ oficial Turcia şi Siria: Peste 11.200 de morţi şi zeci de mii de răniţi după cutremurele devastatoare
Potrivit procurorilor internaționali, există dovezi clare că Vladimir Putin a decis să furnizeze separatiștilor pro ruși racheta care a doborât aeronava.
Cu toate acestea, nu ar exista probe că Putin ar fi comandat prăbușirea aeronavei. Zborul MH17 din 17 iulie 2014 lega Amsterdam de Kuala Lumpur și a fost doborât de un proiectil în timp ce survola teritorii ținute de separatiști pro-ruși în estul Ucrainei. Două treimi din pasagerii aflați la bord erau cetățeni olandezi.
Verdict oficial! Rusia a doborât cu rachete deasupra Ucrainei avionul de pasageri MH17, 298 de persoane au murit
Președintele ucrainean de la acea vreme, Petro Poroşenko a evocat un “act terorist” în timp ce separatiștii afirmau că aparatul a fost țintit de un obuz ucrainean.
Si tot atunci, președintele Vladimir Putin acuza Ucraina că poartă întreaga responsabilitate. Avionul Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, ce zbura pe 17 iulie 2014 pe ruta Amsterdam – Kuala Lumpur, s-a prăbuşit în estul Ucrainei. Olanda este ţara care a avut cele mai multe victime în accident (193 dintre cele 298 de persoane aflate la bord) şi în consecinţă şi-a asumat conducerea investigaţiei.
Instanţa olandeză a concluzionat că racheta cu care a fost doborât avionul, cel mai probabil o rachetă antiaeriană de tipul BUK, a fost lansată din zona controlată de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, iar Rusia avea controlul asupra acestora.
Rusia a negat orice implicare în atacul asupra zborului MH17 şi a refuzat să extrădeze suspecţii, susţinând că extrădarea ar fi ilegală conform legislaţie ruse.
Premierul olandez Mark Rutte şi-a manifestat miercuri dezamăgirea după anunţul despre suspendarea anchetei, dar a promis că ţara sa va continua să încerce să tragă la răspundere Rusia pentru doborârea avionului civil.
„Vom continua să cerem socoteală Federaţiei Ruse pentru rolul său în această tragedie”, a menţionat Rutte într-o declaraţie.