Căutările se vor concentra acum pe recuperarea bunurilor victimelor, iar identificarea persoanelor aflate la bord va continua prin analizarea mostrelor de ADN, au precizat media locale. Recuperarea celor mai mari piese ale epavei avionului din munți va începe săptămâna viitoare, a mai relatat presa, potrivit Agerpres.
Agenția Europeană pentru Securitate Aeriană (AESA) a răspuns duminică informațiilor apărute în media conform cărora Comisia Europeană a intrat într-o dispută cu autoritatea aviatică din Germania după accident.
CITEŞTE ŞI AVION PRĂBUŞIT FRANŢA: A doua cutie neagră confirmă o acţiune deliberată a copilotului
AESA „a evidențiat câteva cazuri de nonconformitate”, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt Dominique Fouda, făcând referire la informații conform cărora Biroul Federal de Aviație din Germania a fost atenționat că trebuie să rezolve mai multe probleme, de la numărul insuficient de angajați la nevoia de a derula verificări privind avioanele și personalul de bord.
Regulile privind siguranța aeriană din Germania sunt atent verificate după ce ancheta privind tragedia din Alpii francezi a concluzionat că operatorul low-cost Germanwings și compania-mamă Lufthansa au permis copilotului, un tânăr cu tendințe suicidare, să se afle la controlul unui avion de linie.
Mai multe autorități și companii aeriene din întreaga lume au implementat regula privind prezența a două persoane în permanență în cabina de pilotaj după accidentul de la 24 martie.