Lubitz (27 de ani), despre care se crede că s-a închis în cabina de pilotaj a avionului și a prăbușit intenționat aparatul de zbor într-o zonă muntoasă din sudul Franței, provocând săptămâna trecută moartea celorlalte 149 de persoane de la bord, se află în centrul anchetei privind tragedia aviatică.
Spitalul Universitar din Dusseldorf a refuzat vinerea trecută să spună de ce boală suferea Lubitz, precizând doar că nu era vorba de depresie. Lubitz a fost la spital de trei ori începând din februarie, ultima dată pe 10 martie, pentru examinarea unui diagnostic.
Copilotul sinucigaş Andreas Lubitz suferea de dezlipire de retină
Potrivit procurorilor, probabilitatea ca Lubitz să fi avut probleme de ordin psihologic rămâne o ipoteză principală privind un posibil motiv al său.
După percheziționarea apartamentului din Dusseldorf al lui Lubitz, procurorii au afirmat că au găsit rupt certificatul medical pe care medicul i l-a dat copilotului pentru ziua când a avut loc zborul.
Dezvăluirile de vineri conform cărora Lubitz și-a ascuns boala față de companie, o filială a Lufthansa, a provocat apeluri la modificarea legislației germane privind confidențialitatea medic-pacient.
AVION PRĂBUŞIT ÎN FRANŢA. Personalitatea copilotului nu este singura ipoteză a anchetatorilor
”Piloții ar trebui obligați să se supună consultațiilor efectuate de medici numiți de angajatorii lor”, a declarat Dirk Fischer, un reprezentant al creștin-democraților din comisia parlamentară privind transporturile, potrivit cotidianului Rheinische Post. ”Acești medici ar trebui să fie exceptați de la principiul confidențialității în relațiile cu angajatorul și agenția germană pentru siguranța aviației”, a adăugat el.
Un al parlamentar, Thomas Jarzombek, de la Uniunea Creștin-Democrată (CDU), formațiunea politică a cancelarului Angela Merkel, a făcut apel la o anchetă a experților privind situația generală a diagnosticelor medicale în cazul persoanelor care ocupă posturi de o responsabilitate extremă.