„Avem un număr de elemente care ne permit să avansăm pe această pistă, prezentată ca o pistă serioasă, dar care nu poate fi unică”, a declarat generalul Jean-Pierre Michel, director adjunct al poliției judiciare, de la Direcția Generală a Jandarmeriei Naționale, care nu exclude ipoteza unei „erori involuntare sau a unei defecțiuni tehnice”.
În acest stadiu al anchetei nu există doar „un element particular” în viața copilotului, precum o ruptură amoroasă sau o problemă profesională, care ar putea explica un gest voluntar pentru a distruge avionul.
Andreas Lubitz, aflat în concediu medical în ziua zborului, potrivit unei atestări medicale găsite la domiciliul său din Düsseldorf, pare să fi suferit de probleme psihiatrice, conform informațiilor primite de presa germană. El este suspectat că ar fi provocat în mod deliberat prăbușirea avionului Airbus A320 al Germanwings în Alpii francezi, în timp ce se afla la manșă, antrenând moartea a 149 de persoane în plus față de a sa.
„Vom încerca să înțelegem ce anume în viața sa ar fi putut să-l determine să treacă la acte”, a declarat anchetatorul, adăugând că „mediul în care a trăit Andreas Lubitz va fi fost extrem de important pentru el și este în continuare pentru că ne permite să înțelegem mai bine omul care a fost”.
Generalul Michel face parte dintr-o delegație formată din trei anchetatori francezi venită la Düsseldorf pentru a coopera cu autoritățile germane. El a explicat că este vorba în special de a face legătura între „constatările tehnice”, precum cercetările efectuate în Franța, și elemente despre viața și personalitatea lui Andreas Lubitz adunate în Germania în cursul audierilor și perchezițiilor.
„Munca actuală desfășurată de colegii noștri germani este orientată spre înțelegerea a ceea ce s-a petrecut, a unei eventuale premeditări, sau predispoziții spre acest gen de acțiune”, a declarat el.
Michel a subliniat de asemenea importanța celei de-a doua cutii negre, căutată la locul prăbușirii în Alpii francezi. „Importanța acestei cutii negre este că ne ajută să înțelegem în mare ce s-a petrecut în ultimele minute cu comenzile aparatului, să înțelegem bine dacă a fost o acțiune deliberată sau o greșeală involuntară sau o defecțiune tehnică”, a precizat el.
„Nu excludem să lucrăm și asupra altor ipoteze” decât cea privilegiată a unui act voluntar, a asigurat el.