Comandantul de zbor al avionului Airbus A320 al companiei Germanwings care s-a prăbușit marți în Alpii francezi se afla în cockpit înainte de producerea accidentului, cel care a rămas blocat în afara cabinei de zbor fiind copilotul, după cum rezultă din descifrarea înregistrărilor primei ‘cutii negre’, relatează joi AFP, citată de Le Monde.
Publicația New York Times, preluată de AFP, relatase anterior că unul din cei doi piloți ai avionului Airbus A320, care s-a prăbușit cu 150 de persoane la bord în Alpii francezi, a ieșit din cockpit și nu a mai putut intra în cabina piloților înainte de accident. Înainte de a fi separați, cei doi bărbați au vorbit în limba germană.
Potrivit AFP, care citează surse apropiate anchetei, alarmele indică apropierea de sol și sună așa cum este prevăzut. Procedura de acces de urgență în cabina piloților este una strictă. Dacă piloții prezenți în cockpit nu răspund, membrii echipajului trebuie în mod normal să formeze un cod pentru a deschide ușa. Procedura presupune 30 de secundă de așteptare, pentru ca apoi ușa carlingii să se deschidă în cinci secunde.
Cu toate acestea, pilotul are posibilitatea de a bloca intrarea din interior. „Este posibil să se închidă cabina piloților. Scopul este, începând cu 11 septembrie, de a împiedica accesul unui terorist sau a unei persoane bolnave în cabina piloților. Ușa este blindată. Ar putea fi un acces de urgență, printr-un cod digital, în cazul în care echipajul nu obține un răspund din partea piloților, în caz de boală, de exemplu. Acest cod declanșează o alarmă în cabina de pilotaj, iar în cazul în care piloții nu răspund, ușa se deschide. Dar codul digital poate fi neutralizat de către piloți”, a declarat comandantul de bord din cadrul Air France, Emmanuel Mistrali, pentru ziarul Le Monde.
„La începutul zborului, se aude cum echipajul vorbește normal, apoi se aude zgomotul unuia din scaune care este împins înapoi, o ușă care se deschide și se închide, zgomote care arată că cineva bate în ușă și apoi nu mai este nicio conversație până în momentul prăbușirii”, a menționat această sursă care a cunoaște conținutul înregistrărilor și a confirmat o informație publicată de jurnalul american New York Times, potrivit Agerpres.
Citeşte şi AVIONUL PRĂBUŞIT în FRANŢA: Coincidenţe ciudate în cazul prăbuşirii avionului Germanwings
O altă sursă apropiată dosarului a dezvăluit AFP că copilotul a intrat „recent în compania” germană Germawings (filială a Lufthansa), „la sfârșitul lui 2013, cu câteva sute de ore de zbor la activ”.
Naționalitatea sa nu este cunoscută cu certitudine, a continuat sursa respectivă.
Aceste informații provin de la audierea de către anchetatori a cutiei negre care înregistrează sunetele din cabina piloților. CVR-ul (cockpit voice recorder) a fost găsit marți la câteva ore după accident, iar lectura sa a fost făcută spre sfârșitul zilei de miercuri.
Aceste noi date dau naştere la ipoteze şocante. Una dintre ele este că pilotul rămas în cabină a vrut să se sinucidă şi a blocat accesul colegului său în cabină. Pe de altă parte, nu poate fi exclusă nici posibilitatea ca acesta să fi avut o problemă medicală gravă, care să-l fi împiedicat să mai controleze avionul, dar şi să deschidă uşa cabinei.
Coborârea moderată și traiectoria lineară care a condus avionul direct în munți i-a făcut pe o serie de experți și piloți să atragă atenția asupra comportamentului inexplicabil al echipajului avionului.
Avionul a intrat într-o coborâre moderată care exclude o pierdere brutală de altitudine sau o coborâre de urgență. Aparatul a continuat în mod evident să aibă portanță (forța responsabilă cu menținerea aparatului la altitudine), au explicat comandanți de bord și foști anchetatori ai Biroului de anchetă și analiză (BEA).
Astfel, coborârea avionului rezultă în mod necesar dintr-o acțiune a echipajului. Avionul a rămas pe o traiectorie orizontală. El și-a continuat planul de zbor, cu excepția altitudinii, potrivit datelor furnizate de Flightradar24.
„Ori a înainta în direcția munților nu avea sens. Toate acestea indică o acțiune anormală din partea unor piloți profesioniști, care dispuneau de toate mijloacele, sau o lipsă de reacție din partea echipajului„, explică un comandant al unei mari companii aeriene.
„Faptul că piloții nu au împiedicat avionul să se prăbușească în munți ar putea semnifica că ei erau fie în stare inconștientă sau morți, fie au decis să moară, fie au fost forțați să moară”, concluzionează un alt expert pentru AFP.
„Una dintre ipoteze este că a existat o depresurizare lentă și că masca de oxigen nu a funcționat. În acest caz, piloții puteau să intre foarte repede într-o stare de hipoxie (nivel redus de oxigen în sânge)”, opinează numeroși piloți și anchetatori BEA. Ei au reamintit de cazul prăbușirii avionului Boeing 737 al companiei cipriote Helios, la 14 august 2005, un accident soldat cu 121 de morți. În ziua accidentului, mecanicii au avut un test de presurizare și a uitat să pună maneta de presurizare la modul automat. În timpul ascensiunii sale, avionul nu a fost presurizat și a pierdut oxigen. Piloții au căzut inconștienți. Avionul care era pe pilot automat s-a prăbușit ulterior după ce și-a epuizat rezervele de carburant. Avioane de vânătoare care l-au escortat au asistat neputincioase la tragedie.
Pentru moment, nu se poate exclude nici sinuciderea unuia din piloți care și-ar fi putut neutraliza colegul sau intervenția unei terțe persoane în cockpit, potrivit experților, care subliniază importanța recuperării datelor din cutia neagră descoperită marți. Deși avariată, informațiile din ea au putut fi recuperate.
„Cardul de memorie, similar cu cel găsit în computere, este deosebit de bine protejat. Acest card de memorie este partea utilă a CVR (Cockpit voice recorder)”, subliniază Jean-Paul Troadec, fost director BEA.
Miercuri a fost găsit și cea de-a doua cutie neagră — (FDR — ‘flight data recorder’) — a avionului A320 al companiei Germanwings, care s-a prăbușit în sudul Alpilor francezi. Site-ul AirLive.net a relatat că dispozitivul este deteriorat într-un grad avansat și nu a putut fi găsit colectorul de informații.
‘A fost găsită și cea de-a doua cutie neagră, dar fără conținut’, a confirmat miercuri seara președintele francez Francois Hollande, într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel și premierul spaniol Mariano Rajoy, împreună cu care s-a deplasat la locul dezastrului.