Un avion s-a prăbuşit în larg, iar căutarea epavei a durat multe luni. Cutia neagră a avionului militar american dispărut de pe radare la sfârşitul lunii noiembrie în largul sud-vestului Japoniei cu opt persoane la bord a fost recuperată, a anunţat joi armata americană.
„Echipamente critice identificate de către oficialii de investigaţie au fost recuperate, inclusiv înregistratorul de voce şi date, denumit adesea ‘cutia neagră”’, a declarat un responsabil cu comunicaţiile din cadrul Comandamentului pentru operaţiuni speciale al forţelor aeriene americane (AFSOC).
„Echipamentul va fi transportat la laboratoare pentru extragerea datelor, care vor fi apoi analizate de AFSOC”, a precizat aceasta, adăugând că se aşteaptă ca procesul de analiză să dureze „câteva săptămâni”.
Corpurile a şapte membri ai echipajului au fost recuperate anterior, iar operaţiunile de căutare sunt încă în curs de desfăşurare pentru a-l găsi pe al optulea, a precizat AFSOC.
VIDEO Avion prăbuşit peste o clădire din cauza furtunii: 5 morţi şi cel puţin 7 răniţi
Osprey, un avion care poate decola şi ateriza vertical ca un elicopter şi zbura ca un avion, s-a prăbuşit la 29 noiembrie, nu departe de insula japoneză Yakushima, în timpul unei misiuni de antrenament.
Fiabilitatea acestui avion a fost mult timp subiect de dezbatere, din cauza mai multor accidente mortale.
Coliziune pe aeroport în Japonia: Poliţia ia în considerare posibilitatea neglijenţei profesionale
Autorităţile nipone au lansat o anchetă pentru a stabili cauza coliziunii de marţi seara dintre două aeronave de pe aeroportul Haneda din Tokyo, iar poliţia metropolitană examinează şi pista unei neglijenţe umane, transmite miercuri Reuters.
Toţi cei 379 de oameni din avionul Airbus 350 al companiei Japan Airlines (JAL) care a luat foc după coliziunea cu un aparat Dash-8 al Gărzii de coastă au supravieţuit în mod miraculos, în schimb cinci din cei şase ocupanţi ai celui de-al doilea au murit.
Avionul Gărzii de coastă urma să transporte ajutoare pentru regiunile afectate de seismul de luni.
Toţi pasagerii şi echipajul avionului de linie au fost evacuaţi în circa 20 de minute după coliziune. Avionul Airbus a fost cuprins complet de flăcări şi a ars timp de peste şase ore.
Potrivit experţilor în aviaţie, coliziunile pe pistă, pe vremuri o chestiune recurentă, au devenit mult mai rare datorită tehnologiilor şi procedurilor de monitorizare moderne.
Autorităţile japoneze spun că nu este clar cum s-a produs accidentul. Departamentul poliţiei metropolitane din Tokyo anchetează posibilitatea unei neglijenţe profesionale, au relatat mai multe media nipone, inclusiv agenţia Kyodo şi Nikkei Asia; un purtător de cuvânt al poliţiei a confirmat că are loc o anchetă, dar a refuzat să spună dacă aceasta are în vedere o posibilă neglijenţă.
„O eroare umană este foarte posibilă”, potrivit lui Hiroyuki Kobayashi, fost pilot al JAL şi analist de aviaţie.
În general este permisă intrarea pe pistă a unui singur avion, dar deşi a fost acordată permisiunea de aterizare (pentru Airbus), avionul Gărzii de coastă se afla pe pistă, a explicat acesta.
Aeronavei JAL i s-a spus să continue manevrele de apropiere de pista 34R la ora locală 17:43 (08:43 GMT) şi i s-a dat permisiunea de aterizare la 17.45, cu două minute înainte de momentul în care autorităţile afirmă că s-a produs coliziunea pe aceeaşi pistă, la ora 17:47, arată înregistrările controlorilor de trafic disponibile pe liveATC.net.
„Liber pentru aterizare 34R Japan Airlines 516”, se aude cum spune un controlor.
Aeroportul Haneda nu a comentat deocamdată cu privire la aceste înregistrări. JAL a asigurat marţi într-un comunicat că aeronava sa a recunoscut şi repetat permisiunea de aterizare înainte de a ateriza.
Garda de coastă niponă a refuzat să comenteze cu privire la circumstanţele accidentului, inclusiv motivul pentru care se afla pe pistă avionul său şi dacă acesta staţiona sau era în mişcare în momentul coliziunii.
Pe lângă ancheta poliţiei, Autoritatea niponă pentru siguranţa transporturilor a lansat la rândul său o anchetă, cu participarea agenţiilor omoloage din Franţa, unde a fost construit avionul Airbus distrus, precum şi din Marea Britanie, unde au fost produse cele două motoare Rolls-Royce ale acestuia, au indicat persoane apropiate de anchetă. Şi compania Airbus a afirmat că va trimite o echipă de consilieri tehnici pentru a contribui la investigaţii.
Autorităţile au recuperat până acum înregistratoarele de zbor şi de voce ale avionului gărzilor de coastă.