Jerzy Dyczynski şi Angela Rudhart-Dyczynski sunt primele rude ale victimelor care au mers la faţa locului, în pofida avertismentelor de securitate primite în Australia, relatează Agerpres.
Fiica lor Fatima, în vârstă de 25 de ani, era una din cele 298 de persoane aflate la bordul avionului companiei Malaysia Airlines, care s-a prăbuşit la 17 iulie în estul Ucrainei, doborât probabil de o rachetă, în timp ce parcurgea ruta Amsterdam-Kuala Lumpur.
Escala finală a Fatimei, care studia ingineria aeronautică şi dorea să devină pilot, trebuia să fie Australia, pentru a-şi vedea părinţii.
Zborul MH17: Ultimul avion cu rămăşiţe ale victimelor a părăsit Ucraina cu destinaţia Olanda
„Era atât de plină de viaţă...’, îşi aminteşte mama ei mergând pe pământul ars al locului prăbuşirii avionului. Izbucnind în lacrimi, cuplul a depus un imens buchet de flori.
Tatăl, care purta un tricou alb pe care imprimat portretul fiicei sale, a declarat presei australiene că speră să îşi găsească fiica în viaţă.
Australia plăteşte un greu tribut catastrofei aeriene, cu 28 dintre cetăţenii săi şi nouă rezidenţi permanenţi printre victime. Familiile lor vor putea să se deplaseze în Olanda, unde au sosit primele rămăşiţe, pentru a le însoţi în cursul aducerii lor în patrie, a indicat miercuri premierul Australiei, Tony Abbott.
Vineri, Canberra a trimis 100 de poliţişti în Europa, suplimentar faţă de ceilalţi 90 aflaţi deja la faţa locului, cu scopul de a participa la o misiune internaţională pentru protecţia locului prăbuşirii avionului şi pentru a exista siguranţa că toate corpurile victimelor vor recuperate.
O bucată din fuselajul zborului MH17 şi mai multe corpuri neînsufleţite, descoperite în Ucraina FOTO
„Desfăşurarea acestei misiuni trebuie să fie aprobată în parlamentul ucrainean, dezbaterile pe acest subiect urmând să aibă loc joi, cu uşile închise, în cursul unei sesiuni extraordinare.
Separatiştii au semnalat deja inspectorilor OSCE că nu vor accepta mai mult de 35 de cetăţeni străini la locul prăbuşirii avionului.