În condițiile în care România se confruntă tot mai des cu secetă extremă, o soluție tehnologică viabilă pentru stimularea precipitațiilor există, însă nu este folosită. Există avioane care sparg norii, Guvernul chiar achiziționând unul din Statele Unite, cu aproximativ cinci milioane de euro, destinat însămânțării norilor.
În ciuda faptului că avionul este complet echipat, autorizat și gata de intervenție, lipsa solicitărilor oficiale din partea Ministerului Agriculturii și campaniile de dezinformare de pe internet țin această resursă strategică pe loc.
Citește și : Câți bani câștigă un cuplu de români la cules de sparanghel, în Germania
Directorul Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II Vrancea, Ionuț Lucian Lazăr, a explicat că avionul este gata să acționeze oricând, în orice regiune a țării, însă că lipsește solicitarea oficială din partea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (ANACP).
Avionul a fost achiziționat după programe experimentale reușite derulate alături de parteneri din Bulgaria și Grecia. Pentru a fi evitată dependența de aeronave din alte țări, România a decis să dețină propriul avion adaptat pentru zboruri de însămânțare.
Totuși, deși infrastructura este pregătită, avionul nu este încă utilizat, din cauza mai multor motive, printre care:
Lipsa de acțiune are efecte directe. Sezonul de combatere a grindinei începe pe 15 aprilie, iar peste 10.000 de hectare de viță-de-vie, livezi și culturi legumicole din Vrancea depind de eficiența acestor sisteme de protecție.