Echipa care investighează dispariţia avionului Boeing 777 crede că nicio problemă tehnică şi nici măcar un incendiu nu ar fi putut provoca zborul ciudat şi întreruperea comunicaţiilor înainte să schimbe destinaţia şi să parcurgă alte 7 ore deasupra mării. O analiză a rutei, semnalelor şi comunicaţiilor arată că a fost pilotat într-un mod „raţional”.
O sursă a declarat pentru The Telegraph că investigatorii cred că a fost un act deliberat al unei persoane de la bord care ştia foarte bine ce are de făcut. Nu se cunosc, însă, motivele.
Întrebată despre posibilitatea unei probleme tehnice sau a unui incendiu la bord, sursa a spus: „Nu se leagă…. (investigatorii) au trecut prin procesele prin care un avion poate ajunge să zboare opt ore în direcţia respectivă. Ele arată că a fost pilotat în mod raţional”.
Luni, premierul Malaeziei, Najib Razak, a anunţat că avionul s-a prăbuşit şi nimeni nu ar fi putut supravieţui. Firma britanică de sateliti Inmarsat şi departamentul de investigaţii pentru accidente aviatice din Marea Britanie au furnizat informaţiile care au dus la această concluzie.
Rudele pasagerilor sunt furioase că Inmarsat a aflat în 24 de ore de la accident zona în care a ajuns avionul, însă echipelor de salvare le-a luat 10 zile să lucreze cu informaţiile primite.
Deşi epava avionului nu a fost găsită şi nici măcar rămăşiţe din el, Razak a spus că analizele pe baza informaţiilor Inmarsat arată că avionul s-a prăbuşit pe 8 martie, după 8 ore de zbor, în adâncurile Oceanului Indian, la circa 2.500 de kilometri de coasta Australiei, fără supravieţuitori.
Căutarea avionului de tip Boeing 777 dispărut la 8 martie cu 239 de persoane la bord în apele Oceanului Indian a trecut la etapa de recuperare a resturilor şi de investigare, a declarat marţi premierul australian, Tony Abbott, potrivit presei locale, relatează EFE, citat de Agerpres.
Pe baza ultimelor evidenţe, premierul malaezian, Najib Razak, a spus că avionul trebuie să fie declarat „pierdut în Oceanul Indian”, ceea ce înseamnă că misiunea de căutare devine o „misiune de recuperare a resturilor avionului şi de investigare”, a spus Tony Abbott în parlamentul de la Canberra.
Şeful guvernului australian a reafirmat că va oferi facilităţi familiilor celor 239 de persoane aflate la bordul avionului care efectua cursa MH370 şi a precizat în parlament că se va elimina plata vizei în cazul acestora.