O aeronavă care îl transporta pe vicepreşedintele din Malawi, Saulos Klaus Chilima, şi alte nouă persoane a dispărut de pe radare, a anunţat luni Preşedinţia din Malawi, informează Reuters.
„Toate eforturile autorităţilor aviatice de a lua contact cu aeronava de când aceasta a dispărut de pe radare au eşuat până în prezent”, a precizat Biroul preşedintelui şi cabinetului din Malawi într-o declaraţie.
Saulos Klaus Chilima, în vârstă de 51 de ani, se afla la bordul unui avion al Forţelor de Apărare din Malawi care a plecat din capitala Lilongwe la ora locală 09:17 (10.17, ora României), a precizat biroul, adăugând că operaţiunile de căutare şi salvare sunt în curs de desfăşurare.
Aeronava trebuia să aterizeze pe Aeroportul Internaţional Mzuzu la ora 10:02, potrivit comunicatului.
Citeşte şi
Ucraina afirmă că a lovit trei sisteme ruseşti de apărare antiaeriană din Crimeea
Armata ucraineană a declarat că a avariat în timpul nopţii trei sisteme ruseşti de apărare sol-aer, în atacuri cu rachete desfăşurate în peninsula Crimeea ocupată de Moscova, relatează Reuters.
Atacurile au lovit un sistem S-400 în Djankoi şi două sisteme S-300 mai puţin avansate în apropiere de Evpatoria şi Ciornomorske, rezultând „pierderi semnificative” pentru apărarea aeriană rusă, a declarat luni Statul Major al Ucrainei.
Reuters precizează nu a putut verifica în mod independent declaraţia. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ministerului rus al Apărării. Canalele locale Telegram au raportat explozii în apropiere de Djankoi şi Evpatoria.
Armata ucraineană susţine că loviturile sale au oprit radarele sistemelor ruseşti şi au detonat muniţie în zonă. „Niciuna dintre rachetele noastre nu a fost interceptată de apărarea aeriană „extrem de eficientă” a inamicului”, a declarat armata pe contul său de Telegram.
Rusia a lansat în repetate rânduri rachete balistice asupra sudului Ucrainei din peninsula Crimeea, pe care Moscova a confiscat-o şi ocupat-o ilegal în 2014. În ultimii doi ani, după invazia la scară largă a Rusiei, Ucraina a efectuat la rândul său multiple lovituri aeriene şi navale asupra ţintelor ruseşti din peninsulă şi a provocat daune semnificative flotei Moscovei din Marea Neagră.
Ucraina a mai declarat că a avariat două feriboturi din Crimeea pe 30 mai şi a oprit operaţiunile acestora între peninsulă şi continentul rusesc. Navele fuseseră folosite ca rezervă la podul de 18 km construit de Rusia, pe care Ucraina l-a atacat anterior.