Aeronava ministrului Lavrov s-a întors de la jumătatea drumului, adică de deasupra Novosibirsk (Siberia), scrie publicația germană Bild, ea fiind confirmată de graficele site-urilor de moni. Astfel, în loc să zboare în China, după ce a parcurs 2.800 de km, Lavrov s-ar fi întors pe aeroportul Vnukovo, de pe care a plecat din Moscova.
Jurnaliștii se întreabă care este motivul acestui lucru. Ei se întreabă dacă nu cumva Beijinul nu l-a primit pe ministrul de Externe rus sau daca Vladimir Putin l-a întors din drum.
Și asta pentru că totul s-a întâmplat în ziua în care Joe Biden a anunțat ajutoare pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari, iar Putin a spus în urmă cu câteva zile că va reacționa la livrările de arme din Occident pentru adversarul său, Ucraina.
Decizia întoarcerii poate avea legătură cu anunţul că preşedintele american Joe Biden va discuta telefonic vineri cu omologul său chinez Xi Jinping, despre „războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi alte chestiuni de interes comun”, după a anunţat joi Casa Albă.
„Este vorba despre eforturile în derulare de a menţine deschise canalele de comunicare între Statele Unite şi Republica Populară Chineză„, a anunţat Casa Albă într-un comunicat transmis de purtătoarea de cuvânt Jen Psaki.
Given the context (Lavrov’s plane reportedly turns around halfway to Beijing, China’s ambassador offers words of support to rebuild Ukraine, and more former Soviet states are distancing from Putin), a Xi-Biden meeting suggests that China’s calculus may be changing. We’ll see. https://t.co/OGs0GI26rw
— Mike Colarusso 🇺🇸🇺🇦 (@MikeColarusso) March 17, 2022
Cei doi lideri vor discuta despre „concurenţă” între Washington şi Beijing, „precum şi despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi alte chestiuni de interes comun”, a precizat ea.
Conducerea Chinei nu a condamnat explicit invadarea Ucrainei de către Rusia, iar liderii occidentali l-au abordat pe Xi Jinping pentru a vedea dacă este posibilă o mediere a Chinei în conflict.
SUA au caracterizat recent drept „profund îngrijorătoare” poziţia de „aliniere a Chinei cu Rusia” în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, după o întâlnire la Roma între consilierul pentru securitate naţională american Jake Sullivan şi Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al diplomaţiei Partidului Comunist Chinez. Întâlnirea de înalt nivel de la Roma, care a durat şapte ore, a fost calificată drept „intensă” şi „foarte sinceră” de un înalt responsabil de la Casa Albă.
Ea s-a derulat într-un context tensionat, în presa americană circulând informaţii potrivit cărora Moscova ar fi cerut Beijingului să-i furnizeze un ajutor economic şi militar pentru a-şi susţine invazia în Ucraina.
Departamentul de Stat american a anunţat că urmăreşte „foarte îndeaproape în ce măsură China sau oricare altă ţară furnizează o asistenţă Rusiei, fie că este vorba de o asistenţă materială, economică sau financiară”.
Beijingul dispune de „pârghii foarte importante” asupra Moscovei, care i-ar putea permite „să pună capăt acestei violenţe nebuneşti” în Ucraina, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
În replică, China le-a reproşat americanilor că răspândesc „ştiri false”.