Aviz decisiv pentru Autostrada Litoralului. Secretarul de stat Irinel Scrioșteanu a făcut anunțul cu privire la avizare și a subliniat că acesta este pasul final înainte de aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin hotărâre de guvern. Autostrada va fi construită la nivel de autostradă și va cuprinde două benzi de circulație pe sens.
„Acest nou drum va fi construit la nivel de autostradă și va avea:
✅️ 30,59 km lungime traseu
✅️ 2 benzi de circulație pe sens
✅️ 31 structuri (poduri, pasaje, viaducte), inclusiv realizarea unui nou pod peste Canalul Dunăre – Marea Neagră
✅️ spații de servicii (stânga/dreapta)
✅️ parcări (stânga/dreapta)
✅️ Centru de Întreținere și Coordonare
✅️ 5 noduri rutiere:
1) Nod rutier Cumpăna (km 2+600)
2) Nod rutier între Alternativa Techirghiol și drumul de legătură (km 5+960)
3) Nod rutier conexiune între drumul de legătură și pasajul DN39A – DN39 (km 5+960)
4) Nod rutier DN38 (km 11+000)
5) Nod rutier 23 August (km 30+220).
Scopul realizării acestui drum de mare viteză constă în construcția unei legături noi și rapide între Autostrada de Centură a Constanței #A4, din zona localității Cumpăna și comuna 23 August, la intersecția cu DN39B, scurtând astfel timpul de deplasare prin creșterea vitezei de călătorie.
Valoarea totală a proiectului este de 1,15 milioane de euro cu TVA, asigurată din fonduri externe nerambursabile.
📍 Traseul traversează următoarele U.A.T.-uri ale județului Constanța: orașele Techirghiol și Eforie și comunele Cumpăna, Agigea, Topraisar, Tuzla și 23 August și se va desfășura pe amplasament nou, fără a folosi porțiuni de drum existente”, a scris Irinel Scrioșteanu pe Facebook.
Proiectul, în valoare totală de 1,15 milioane de euro cu TVA, asigurată din fonduri externe nerambursabile, are ca scop construirea unei legături rapide și eficiente între Autostrada de Centură a Constanței (A4) și comuna 23 August, prin localitățile Techirghiol și Eforie, precum și comunele Cumpăna, Agigea, Topraisar, Tuzla. Traseul va fi nou, fără a utiliza porțiuni de drum existente. Printre caracteristicile autostrăzii se numără 31 de structuri, incluzând poduri, pasaje și viaducte, precum și un nou pod peste Canalul Dunăre – Marea Neagră. De asemenea, vor fi create spații de servicii, parcări, un Centru de Întreținere și Coordonare, precum și cinci noduri rutiere esențiale.
Următorul pas va fi scoaterea la licitație a proiectării și execuției, prevăzută să aibă loc în 2024. Irinel Scrioșteanu, secretar de stat, a indicat că termenul realist pentru finalizarea proiectului ar putea fi în 2027, cu posibilitatea de a se întinde până în 2028, depinzând de durata procedurilor de licitație pentru execuția lucrărilor.