Ceapa este un calmant fara egal si un somnifer fara efecte secundare. Daca esti pe cale să pregătesti un preparat care necesită si o cantitate mare de ceapa, este recomandat să amâni spălarea şi tăierea cepelor până aproape de culcare pentru a avea astfel şi un somn odihnitor şi pentru a nu fi nevoita sa renunti la alte activitati pe care le aveai programate din cauza starii de somnolenţă pe care o vei resimţi.
În afară de acest detaliu care te poate împiedica să-ţi desfăşori activitatea aşa cum îţi programaseşi, ceapa aduce numai beneficii. Este un excelent aliment care oferă protecție organismului, întărește sistemul imunitar, ne scapă de depresii și ne ferește de afecțiuni din cele mai grave. Datorită conținutului ridicat de fier, ceapa este bună pentru persoanele ce suferă de anemie. Simptomele de artrită și gută pot fi diminuate printr-un consum constant de ceapă datorită agenților antiinflamatori din ceapă.
Ceapa este și un puternic antiseptic, luptând împotriva infecțiilor provocate de bacterii, dar are și proprietatea pe de altă parte, de a scădea tensiunea arterială, ajutând la subțierea sângelui și la curățarea acestuia de grăsimile nesănătoase și anume de colesterolul rău.
Cancerul de colon și cancerul pulmonar pot fi prevenite printr-un consum constant de ceapă, iar ceapa consumată din belșug va ameliora simțitor constipația cronică și balonarea, precum și flatulența.
Persoanelor ce suferă de diabet le este recomandat un consum constant de ceapă deoarece aceasta are proprietatea de a scade nivelul de insulină și de a crește toleranța la glucoză, iar un anumit component din ceapa crudă previne osteoporoza. Mai mult decât atât, ceapa este un excelent stimulent al sistemului imunitar și este unul din cele mai bune remedii împotriva răcelilor. După usturoi, ceapa este ideală pentru tratarea afecțiunilor respiratorii și al libidoului scăzut, fiind un puternic afrodisiac. Ceapa este bogată în flavonoizi care ajută şi la reducerea riscului bolilor de inimă.