Ministrul desemnat al Afacerilor Interne s-a prezentat la audierea în Comisiile reunite de Apărare alături de consilierul său Traian Berbeceanu. El a prezentat parlamentarilor 20 de propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii ministerului, relatează News.ro.
Vela le-a spus senatorilor şi deputaţilor din comisia de specialitate că vrea ca numărul poliţiştilor prezenţi în stradă să crească şi să redefinească rolul poliţistului de proximitate. Ministrul a explicat că vrea întârirea rolului poliţistului, având în vedere creşterea numărului cazurilor de ultraj. Vela a dat exemplul o statistică din care reiese că în ultimii doi ani au fost înregistrate 23 de cazuri de ultraj faţă de poliţişti.
De asemenea, Marcel Vela a afirmat că vrea implementarea unui ghişeu „unde oamenii să nu mai piardă timpul” atunci când solicită documente de la structuri ale Ministerului de Interne, cum ar fi paşapoartele.
„Vă propunem îmbunătăţirea sistemului de monitorizare a situaţiilor de urgenţă (…) în acord cu cerinţele europene şi nevoile crescânde ale societăţii”, a precizat Marcel Vela, confom sursei citate.
Întrebat de parlamentari dacă a participat şi a fost de acord cu adoptarea celor 25 de ordonanţe fără avizul Consiliului Legislativ, Vela a explicat că avizele erau consultative, menţionând că „toate avizele erau pe drum”. Afirmaţia ministrului a fost catalogată de unul dintre parlamentari drept o „prostie”.
Marcel Vela a făcut referire la o ordonanţă care trebuia adoptată ca urmare a unei decizii a CCR.
„MAI a propus mai multe ordonanţe atunci, inclusiv o ordonanţă care clarifica activităţile de poliţie judiciară. (…) A fost nevoie să o punem pe ordinea de zi pentru că era o nevoie stringent pentru lupta anticorupţie şi lupta împotriva infracţionalităţii”, a precizat Vela.
De asemenea, întrebat în câte judeţe a fost suplimentat numărul subprefecţilor, ministrul desemnat al Afacerilor Interne a invocat Codul Administrativ despre care a spus că este „opera fostului Guvern” şi care stipulează înfiinţarea unui al doilea post de subprefect şi a unui post de consilier pe achiziţii.
Vela a afirmat că la fiecare prefectură câte două posturi vacante existente deja în organigramă au fost transformate în unul de subprefect şi unul de consilier achiziţii.
„Şi culmea, am aplicat şi o lege a dumneavoastră, a PSD-ului. (…) Nu puteam să nu aplic un articol din Codul Administrativ gândit cu atâta profesionalism de fostul guvern. (…) Ştiţi că legea este imperativă şi dacă eu nu o aplic este infracţiune am aplicat-o aşa cum a spus PSD-ul în fostul guvern” a spus, ironic Vela, conform sursei citate.
La rândul său, Georgian Pop i-a adus în vedere o eroare a trupelor de intervenţie care la Braşov, zilele trecute, au intrat în casă la o altă adresă decât cea unde ar fi trebuit , iar în acest context l-a întrebat ce măsuri concrete a luat pentru ca astfel de incidente să nu se repete.
„Nu-mi cer scuze pentru că nu a fost o eroare a poliţiei, este exact un ordin dat de magistrat exact pe această adresă, procedura a fost absolut corectă în sensul că a fost o acţiune în baza unui ordin dat de un judecător” a spus Vela.
Ministrul desemnat al Afacerilor Interne a fost de asemenea întrebat dacă a reuşit să destructureze vreo reţea de interlopi.
„De la preluarea mandatului în conformitate cu planul de guvernare anterior (…) a început în forţă şi am declarat război acestora şi vreau să mă credeţi că fiecare situaţie a fost tratată cu multă atenţie, personalul poliţiei şi al ministerului a colaborat cu procurorii pentru destructurarea acestor grupări trebuie să întărim toate structurile de combatere a criminalităţii organizate prin restructurarea şi reorganizarea ministerului” a spus Vela.
Parlamentarii liberali nu i-au adresat ministrului desemnat al Afacerilor Interne întrebări.
La finalul audierii, Marcel Vela a spus că Ministerul de Interne este „un mastodont” care are nevoie de „o regândire, o eficientizare”. El a spus că a făcut un grup de lucru, a consultat toţi comandanţii din minister şi 16 sindicate şi că există 426 de propuneri pentru eficientizarea activităţii MAI. Vela a precizat că doreşte în primul rând eficientizarea serviciilor publice care se adresează cetăţenilor şi debirocratizarea fluxurilor decizionale prin consolidarea procesului de digitalizare.
Marcel Vela a primit 15 voturi împotrivă, 9 voturi pentru, patru parlamentari s-au obţinut. El le-a mulţumit parlamentarilor spunând că a fost „o reală plăcere şi bucurie să discute cu ei.