„S-a dat aviz pentru manifestarea comemorativă de la monumentul Secuilor Martiri, însă pentru marşul de protest, nu. A fost pentru prima dată când s-au înregistrat discuţiile în cadrul Comisiei de Avizare, iar membrii acesteia nu au avizat marşul de protest pe considerentul că este o acţiune de sine-stătătoare care nu poate fi legată de o activitate comemorativă. Refuzul avizării marşului de protest a fost motivat în baza Legii 60 din 1991, republicată, privind ordinea şi liniştea publică”, a declarat Valentin Bretfelean, şeful Poliţiei Locale Târgu Mureş, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, decizia comisiei de avizare este consultativă, iar aprobarea finală aparţine primarului.
Consiliul Naţional Secuiesc, prin Asociaţia Siculitas, a înregistrat, în luna ianuarie, la Primăria Târgu Mureş, cererea pentru organizarea unei acţiuni comemorative urmată de un marş de protest pe străzile oraşului, pentru data de 10 martie, când se comemorează executarea secuilor martiri de către armata austriacă, în 1854.
Liderul CNS, Izsak Balazs, afirma în momentul depunerii cererii că ‘ziua libertăţii secuieşti’, iniţiată anul trecut, va fi comemorată şi anul acesta şi că deşi data de 10 martie va fi într-o zi de luni ‘sărbătorile oficiale nu se amână’ şi şi-a exprimat speranţa ca la comemorare şi la marşul de protest să participe mai mult de 100.000 de persoane.
Izsak Balazs a spus că a informat autorităţile despre intenţia organizării, în data de 10 martie, a unui miting similar celui de anul trecut, care – în ciuda scandărilor precum „Ţinutul Secuiesc nu e România!” sau „Să piară Trianonul!” – s-a desfăşurat în condiţii civilizate, în urma colaborării dintre organizatori şi forţele de ordine.
La mitingul de anul trecut din 10 martie, de la Târgu Mureş, au participat 5.000 – 7.000 de persoane, conform estimărilor autorităţilor locale, şi circa 30.000 potrivit estimărilor organizatorilor.
După depunerea cererii pentru avizarea comemorării şi a marşului de protest, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, a dat un comunicat de presă prin care a anunţat că în timpul marşului programat la Târgu Mureş, în 10 martie, nu vor fi permise lozinci care să lezeze demnitatea românilor sau a personalităţilor maghiare, nici uniforme ale vreunei organizaţii sau însemne de partid.
„Ne exprimăm încrederea că nimeni nu va formula mesaje străine de obiectivul Consiliului Naţional Secuiesc, nici în cuvinte, nici în simboluri şi nici prin lozincile scandate în comun. Partidele, formaţiunile politice vor lăsa acasă propriile simboluri, pentru a se alinia sub drapelul Ţinutului Secuiesc pentru un obiectiv comun. Ziua aceasta trebuie să devină pentru toţi ziua solidarităţii, motiv pentru care nu se admit lozinci, care să lezeze demnitatea altora, fie vorba de concetăţenii noştri de naţionalitate română, fie personalităţi maghiare ale vieţii publice. Cel care face un asemenea gest, indiferent că este agent al adversarilor autonomiei, fie că este un participant nechibzuit, va fi îndepărtat de către organizatori (…) În afară de ţinuta civilă, putem accepta doar portul popular secuiesc. Nu acceptăm uniforme, dar acceptăm spiritul militar, dacă aceasta se manifestă prin solidaritate, şi semnele unităţii şi ale disciplinei”, se arată în document.
Izsak Balazs susţinea că, la fel ca anul trecut, steagurile ţinutului secuiesc vor transmite mesajul de unitate, că organizatorii doresc dobândirea autonomiei pe cale constituţională, printr-o lege organică adoptată de Parlamentul României şi că acel slogan scandat în urmă cu un an, „ţinutul secuiesc nu e România!”, nu corespunde realităţii şi obiectivelor organizaţiei.