Da, avocado este un fruct. Arborele avocado este cultivat în America Centrală, Indonezia și India. Mexic este însă principalul exportator de avocado. Interesant este faptul că pe lângă fruct și arborele este comestibil.
Avocado este tot mai atrăgător pentru consumatori. În ultimii ani, tot mai mulți oameni au introdus în dieta lor preparate cu avocado. Specialitatea mexicană guacamole rămâne în topul preferințelor. Totuși, pe lângă aceasta, avocadoul poate fi folosit în multe alte preparate.
Analiza pieței din Mexic a scos la iveală că prețurile la avocado au atins cel mai mare nivel din ultimii 24 de ani. Creșterea se resimte și pe rafturile magazinelor românești, acolo unde o plasă de 700 de grame de avocado a ajuns la un preț mediu de peste 12 lei.
Înainte de a enumera beneficiile și alte rețete, trebuie să fim atenți care avocado trebuie să-l alegem de pe raft. Contrar multora, avocadoul nu trebuie să aibă culoarea verde în momentul achiziției. Chiar dacă ajungi să-l cumperi așa, îți recomandăm să-l păstrezi în casă până ce i se închide din culoare, iar textura lui devine mai moale.
Un avocado ajuns la maturitate va avea o coajă de culoare maronie. Cu siguranță ai văzut pachetele de avocado ready to eat disponibile și în oferta Kaufland, care sunt închise la culoare. Acele sunt fructe mature, coapte, care pot fi consumate direct.
Avocadoul poate fi consumat gol, fără a fi gătit. Cea mai ușoară metodă de curățare a unui avocado este să-l tai în două, în jurul sâmburelui. Apoi trebuie să scoți sâmburele și să cureți coaja.
Fructul avocado este foarte versatil și poate fi folosit în multe preparate, de la clasicele sandviciuri până la paste, shake-uri sau supe creme. Marele avantaj al acestuia este că poate fi consumat direct, dar și preparat termic, fără a-și schimba gustul. Avocadoul poate fi chiar și prăjit pe grătar.
Indiferent de preparatul în care îl vei folosi, trebuie să știi că avocadoul se îmbină foarte bine cu usturoiul și cu sucul de lime.
Avocado este un fruct bogat în calorii, de aceea este indicat să-l consumăm cu moderație. 300 de grame de avocado au peste 500 de calorii.
În plus, avocado este o sursă excelentă pentru vitaminele C, E, K și B6, dar și pentru acid folic, magneziu și potasiu. În plus, avocado conține luteină, beta caroten și acizi grași omega-3, dar și un nivel ridicat de fibre și grăsimi sănătoase, care ne oferă senzația de sățietate între mese.
Un singur avocado conține o cantitate mai mare de sodiu decât o banană. Avocadoul îți oferă 14% din doza zilnică recomandată de sodiu, în timp ce o banană doar 10%.
Și uleiul de avocado este renumit pentru beneficiile sale pentru piele. Acesta ajută la tratarea psoriazisului și a iritațiilor de piele.
Studiile experților au scos la iveală faptul că avocadoul are efecte benefice și asupra inimii, prin impactul asupra nivelului de colesterol. Noile cercetări indică faptul că avocado poate îmbunătăți și mai mult sănătatea inimii prin impactul asupra biomului intestinal.
Pe lângă acestea, chiar dacă studiile nu au creat o legătură directă între consumul de avocado și reducerea riscului de cancer, trebuie menționat faptul că avocadoul conține compuși care pot ajuta la prevenirea apariției unor tipuri de cancer.