Potrivit unui comunicat al DNA, în sarcina lui s-a reţinut folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, trei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşite în legătură directă cu infracţiunea de trafic de influenţă şi instigare la mărturie mincinoasă.
În rechizitoriu, procurorii au reţinut că inculpatul Nistor, în calitate de apărător al unui inculpat cercetat pentru luare de mită, în 24 februarie 2012, cu ocazia studierii dosarului aflat la Tribunalul Argeş, fiind formulată de procurorii anticorupţie propunere de arestare preventivă, a luat la cunoştinţă de actele de urmărire penală, inclusiv de faptul că, în acel dosar, se efectuau acte de cercetare şi faţă de o altă persoană, toate aceste date având caracter nepublic.
„Apoi, inculpatul a divulgat acele date confidenţiale atât presei locale cât şi persoanei faţă de care se efectuau cercetări în cauza respectivă. Astfel, prin acţiunile sale, inculpatul Nistor a favorizat persoana respectivă prin transmiterea informaţiilor că este cercetată şi că faţă de aceasta s-a emis, de către instanţa competentă, o autorizaţie de interceptare a comunicărilor telefonice şi a convorbirilor în mediul ambiental, îngreunând şi zădărnicind urmărirea penală şi aflarea adevărului. Scopul demersurilor a constat în crearea unor avantaje de natură juridică privind exonerarea de răspundere penală a persoanei care a beneficiat de informaţiile confidenţiale”, susţin procurorii.
Într-un alt context, în perioada noiembrie 2010 – februarie 2011, inculpatul Nistor a pretins şi primit suma de 2.000 euro de la un denunţător, lăsându-l să creadă că are o influenţă reală asupra completului de judecată de la Tribunalul Argeş care judeca apelul formulat de acesta în dosarul pentru care a fost trimis în judecată.
„Ulterior, Radu-Cristian Nistor a falsificat prin contrafacerea scrierii şi a semnăturii şi trei înscrisuri pe care le-a depus în dosarul în care era judecat denunţătorul. De altfel, Tribunalul Argeş a admis apelul, înlocuind condamnarea la pedeapsa închisorii pentru o perioadă de 2 ani şi 2 luni (pronunţată de instanţa de fond) cu aplicarea unei amenzi administrative în cuantum de 1.000 lei. Decizia Tribunalului a fost însă casată în totalitate de Curtea de Apel Piteşti, fiind menţinută sentinţa iniţială pronunţată de instanţa de fond”, se mai spune în comunicat.
În perioada 15 septembrie – 25 octombrie 2013, inculpatul, în mod direct sau prin intermediar, a determinat un martor – denunţător să-şi retragă denunţul formulat împotriva sa şi să facă declaraţii necorespunzătoare adevărului în faţa organului de urmărire penală.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Piteşti.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul DGA şi sprijinul celor de la DIPI Argeş.