Avocatul Lefter din Iaşi, soţ de judecătoare, reţinut pentru un tun de 55 de milioane de euro

Un avocat din Iaşi, soţul unei judecătoare de la Tribunal, a fost reţinut ieri după-amiază de către DNA fiind inculpat într-un dosar cu prejudiciu de 55 de milioane de eur. Constantin Zaharia Lefter este soţul judecătoarei Oana Zaharia Lefter, de la Tribunalul Iaşi, şi ar fi comis faptele, potrivit anchetatorilor, în perioada în care era membru al Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor. Procurorii spun că Lefter ar fi aprobat un raport de evaluare pentru un teren din cartierul Militari din Bucureşti care era supraevaluat cu suma amintită. Beneficiar ar fi fost omul de afaceri Horia Simu, arestat într-o altă cauză a DNA. În acea perioadă, avocatul ieşean se afla la Bucureşti după ce a fost numit consilier al Ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, fost membru PNL Iaşi.
Iulian Tudor
14 iul. 2015, 09:16
Avocatul Lefter din Iaşi, soţ de judecătoare, reţinut pentru un tun de 55 de milioane de euro

O nouă anchetă instrumentată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) zguduie justiţia ieşeană, scrie ziaruldeiasi.ro. Procurorii bucureşteni au reţinut ieri un avocat cunoscut din Iaşi, pe care îl acuză că ar fi comis o infracţiuni prin care s-a produs un prejudiciu de peste 55 de milioane de euro. Constantin Lefter Zaharia este soţul unei judecătoare de la Tribunalul Iaşi, Oana Maria, şi în trecut a fost propulsat pe funcţii importante la Bucureşti de către fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, la rândul său condamnat cu suspendare într-un dosar de corupţie.

Citeşte şi Patronul firmei de salubritate Urban, reţinut de procurori pentru evaziune fiscală

Constantin Lefter Zaharia a fost reţinut pentru 24 de ore ieri după-amiază, la ora 15.40, într-un dosar desprins din ancheta complexă a despăgubirilor, instrumentată de DNA, în care au „picat” în ultimele luni şi fosta şefă DIICOT, Alina Bica, dar şi fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu. De altfel, fostul şef al ANI i-a luat locul chiar lui Lefter la Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor, printr-o decizie aparţinându-i lui Călin Popescu Tăriceanu, fost prim-ministru.

Ce fapte îi sunt imputate avocatului

Potrivit procurorilor, pe 28 februarie 2008, Constantin Zaharia Lefter, în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, şi-ar fi exercitat „abuziv” atribuţiile de serviciu încălcând legea într-un dosar de despăgubire înregistrat în 2007, al cărui beneficiar era omul de afaceri Horia Simu, aflat în prezent în arest într-un dosar similar, instrumentat tot de DNA.
Anchetatorii mai spun că Zaharia Lefter ar fi aprobat un raport de evaluare întocmit de evaluatorul Alexandru Florin Hanu, în cuprinsul căruia un teren în suprafaţă de 97.509 de metri pătraţi din cartierul Militari, Bucureşti, a fost evaluat la 128.276.015 de euro, mult supraevaluat, au precizat procurorii. „Terenul a fost supraevaluat cu 55.144.265 euro, echivalentul a 200.658.951 lei, prejudiciindu-se bugetul de stat cu această sumă, şi facilitându-se obţinerea unor foloase patrimoniale necuvenite de către inculpatul Simu Horia, în acelaşi cuantum”, au precizat procurorii.

Consilier al lui Chiuariu

În perioada în care fostul liberal ieşean Tudor Chiuariu a ocupat funcţia de ministru al Justiţiei, Constantin Lefter Zaharia a ajuns la Bucureşti în calitate de consilier al liberalului. Zaharia a fost implicat şi în dosarul Poşta Română, în calitate de martor, în urma căruia fostul ministru a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
Pe timpul şederii la Bucureşti, Lefter a fost şi membru al Consiliului Naţional de Integritate. Din funcţia de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor a fost revocat în martie 2008, locul său fiind luat de Horia Georgescu. Soţia avocatului ieşean este Oana Maria Lefter Zaharia, judecător delegat la Tribunalul Iaşi, fiica fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Ion Lefter.

Citeşte şi Dosarul RETROCEDĂRILOR ILEGALE. Viorel şi Andrei Hrebenciuc scapă de arestul la domiciliu

Potrivit ultimei declaraţii de avere publicate de judecătoare, cei doi soţi deţin un teren de 1.500 de mp şi o casă de peste 300 mp în Iaşi. Cei doi soţi au un împrumut de 300.000 de lei de la Ion Lefter. De asemenea, aceştia mai au o datorie de 150.000 de euro la BCR, precum şi una de peste 40.000 de euro la Unicredit Ţiriac Bank. În 2013, judecătoarea a câştigat aproape 80.000 de lei din salarii, în timp ce avocatul, 65.000 de lei. Potrivit unor surse din breasla avocaturii, Constantin Lefter are 40 de ani şi după experienţa de la Bucureşti s-a întors la Iaşi unde a practicat avocatura.

DailyBusiness
Ce tipuri de pensii se transformă AUTOMAT. Criteriile pe care trebuie să le îndeplinești
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Cinci zodii care dau lovitura până pe 15 octombrie. Bucurie, belșug, noroc la bani și mari reușite pentru acești nativi
Capital.ro
INTERZIS dacă ai casă la curte. Ce NU ai voie să plantezi sau să construieşti în propria curte
Playtech.ro
Ora la care ciclonul Ashley va lovi cel mai puternic România. Care este traseul său și când scăpăm de fenomenele meteo severe
DailyBusiness
UE alocă bani din fondul de URGENȚĂ pentru victimele INUNDAȚIILOR!
Adevarul
Ultimul drum al primului Rege al României. Cum a murit Carol I și ce l-a îngenuncheat, de fapt, pe cel mai longeviv suveran al țării noastre
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Untul de arahide sau untul de migdale? Care este mai sănătos și ce mare diferență există
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
kanald.ro
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul să evite
Cancan.ro
Maria Campai (42 de ani) a dispărut fără urmă, după ce a plecat la o întâlnire cu un băiat de 17 ani. Ce s-a întâmplat cu ea 7 zile mai târziu
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ungaria, la ani lumină de România! Budapesta ne-a luat complet fața. Ungurii i-au cucerit pe toți
StirileBZI
Morcovii ne ajută să vedem mai bine? Specialiștii contrazic tot ce știai!
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
stirilekanald.ro
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea doi copii
substantial.ro
Brigada 92 de asalt ucraineană distruge 40 de vehicule rusești în apropiere de Harkov
MediaFlux
VIN VOUCHERELE! Banii intră DIRECT pe CARD
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Tranzacţiile cu acţiuni Fondul Proprietatea au dus lichiditatea săptămânală a Bursei la un nivel record al ultimelor trei luni