Fostul poliţist Cristian Cioacă, condamnat 15 ani şi opt luni de închisoare pentru că a omorât-o pe Elodia Ghiescu, cere anularea probelor, vrea rejudecarea procesului şi suspendarea pedepsei pe care a primit-o în 2014.
„Tot dosarul s-a judecat pe impresii. Ori măcar la revizuire avem dreptul la o judecată bazată pe abordări juridice. Am contestat modul în care criminaliştii au prezentat într-un mod deformat realitatea şi au indus în eroare pe cei care de bună credinţă au preluat concluziile şi au pronunţat o condamnare greşită împotriva clientului meu„, a declarat, l aRomânia TV, avocata lui Cioacă, Maria Vasii.
Tribunalul Argeş a admis să discute cererea de revizuire a dosarului lui Cioacă. „Tribunalul Argeş a admis să discute cererea lui Cristian Cioacă de rejudecare a procesului, iar pe data de 3 noiembrie avem primul termen. Clientul meu aşteaptă revizuirea cu foarte mare încredere. Nu dorim ca prin această revizuire să destabilizăm sistemul judiciar. Nu dorim să cauzăm vreo suferinţă celor care au întocmit aceste lucrări. În cererea de revizuire e vorba de prescrierea oricărei răspunderi penale a acestora, dar înţelegem să aducem în discuţie toate neregulile din modul în care au fost instrumentate aceste probe, pentru a clarifica în prezent cauza tocmai prin lucrări certe şi legal administrate„, a mai spus Maria Vasii.
Avocata susţine că ancheta în dosarul dispariţiei Elodiei a fost un „experiment” şi nu o anchetă corectă.
„Nu s-a făcut o expertiză medico-legală realizată conform standardelor şi legilor în vigoare, ci a fost un experiment. Căutarea Elodiei a fost un experiment. Vi s-a spus că a fost căutată în 185 de state, nu e adevărat. A fost un mesaj-alertă transmis, de căutare a unei persone adulte vii, care avea dreptul la căutare să spună dacă doreşte sau nu să se trimită în ţară date despre localizarea sa. A fost transmis în octombrie 2007 şi timp de patru ani nu a mai căutat nimeni. Aşadar, nu am avut o căutare pe o persoană care era implicată într-o procedură penală„, a precizat Maria Vasii.
În cererea de revizuire, Cioacă acuză vicii de procedură în recoltarea probelor. „S-a spus că noi am reclamat că probele au fost distruse. Şi pe vechiul codul de procedură şi pe actualul cod de procedură, când ridici o probă, eşti obligat să iei două eşantioane – un eşantion să o laşi persoanei de la care ai ridicat proba. Nu a fost respectată această procedură. Probele ridicate, acele urme de pe pereţi sau din locurile în care au fost depistate acele minuscule picături de sânge, au dispărut la expertizare. Această dispariţie a lor a făcut imposibilă o reexpertizare pe material, pe probă biologică. Totul s-a făcut doar pe hârtie„, a mai spus avocata lui Cioacă.