Avocaţii ELENEI UDREA contestă votul din PARLAMENT. Prevederile legislative se bat cap în cap VIDEO

Camera Deputaţilor a aprobat, luni, cu o majoritate covârşitoare începerea urmării penale împotriva Elenei Udrea în dosarul Galei Bute. În ceea ce priveşte arestarea sa în acest dosar cerută de către DNA, rezultatul votului este interpretabil. Potrivit Regulamentului Camerei, Udrea poate fi arestată întrucât plenul a aprobat cererea DNA cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. Statutul deputaţilor şi senatorilor prevede însă că solicitarea DNA de arestare poate fi aprobată doar cu votul majorităţii membrilor Camerei, ceea ce ar însemna că solicitarea procurorilor a picat la votul din plen.
Adrian Ilie
24 feb. 2015, 09:34
Avocaţii ELENEI UDREA contestă votul din PARLAMENT. Prevederile legislative se bat cap în cap VIDEO

La votul de luni din Parlament, cererea de arestare preventivă a Elenei Udrea în dosarul Gala Bute a întrunit 170 de voturi favorabile şi 118 împotrivă.

Chiar dacă solicitarea DNA a obţinut majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi, numărul nu reprezintă majoritatea din numărul total al deputaţilor. De acest lucru vrea să se prevaleze avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, pentru a preîntâmpina o eventuală arestare a clientelei sale, mai ales că are de partea sa prevederile Statutului deputatului şi senatorului, care are forţă de leege.

Cred că va fi o discuţie foarte interesantă privind votul din plen care, în opinia mea, nu întruneşte condiţiile legale, mai exact nu intră în prevederile articolului 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind Statutul deputatului şi senatorului. Ieri nu a fost întrunită majoritatea cerută de lege. Articolul 24 cere să existe o majoritate de jumătate plus unu din membrii Camerei. Ieri au fost doar 170 de voturi pentru din 199 minim necesare pentru aprobarea cererii„, susţine Striblea.

„Nu ştiu dacă vom contesta în mod direct deocamdată, ci vom invoca faptul că hotărârea respectivă e un vot de neavizare fiindcă, în condiţiile în care nu există o majoritate cerută de legea, orice altă hotărâre este o hotărâre împotrivă. Vom spune asta şi în faţa procurorilor şi în faţa instanţei”, a mai spus avocatul.

Citeşte şi Elena Udrea, audiată la DNA în dosarul Gala Bute: „E o telenovelă fără sfârşit” – VIDEO

Articolul din Statut, invocat de Striblea, prezintă procedura prin care un parlamentar poate fi reţinut, arestat sau percheziţionat. Aceste acţiuni nu pot avea loc fără acordul Camerei din care respectivul parlamentar face parte, acord pe care îl primeşte în urma unei cereri făcute de procurori prin intermediul ministrului de Justiţie. În alineatele 3 şi 4 este descrisă etapa în care plenul se pronunţă.

Cererea ministrului justiţiei, însoţită de raportul Comisiei juridice, se supune spre dezbatere şi adoptare plenului Camerei din care face parte deputatul sau senatorul, în termen de 5 zile de la depunerea raportului. Camera hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor săi. Hotărârea Camerei se comunică de îndată ministrului justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 3 zile. Data comunicării către ministrul justiţiei este data intrării în vigoare a hotărârii”, se spune în Statut.

În momentul de faţă, Camera Deputaţilor are 396 de membri, 199 reprezentând jumătate plus unu dintre deputaţi, mai mult decât cele 170 de voturi pe care cererea DNA le-a întrunit în plen. În acest caz, Statutul îi dă dreptate lui Striblea.

Pe de altă parte, Regulamentul Camerei Deputaţilor, care şi el are statut de lege, conţine alte prevederi privind numărul de deputaţi necesar. În alineatul 8 al articolului 195, se spune că este nevoie doar ca majoritatea deputaţilor prezenţi să avizeze arestarea unui parlamentar: Camera Deputaţilor se va pronunţa asupra măsurii în cel mult 20 de zile de la sesizare, cu votul majorităţii membrilor prezenţi„.

CITEŞTE ŞI Elena Udrea, despre COŞMARUL din arest: M-au dezbrăcat şi mi-au luat sutienul. VIDEO

În acest context, Udrea poate specula faptul că două documente conţin prevederi contradictorii. Disputa de interpretare nu poate fi soluţionată nici de către legea fundamentală întrucât acesta nu face referire la cvorumul necesar pentru ca o cerere de arestare să fie aprobată. „Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor„, se arată în articolul articolul 72, alineatul 2 al Constituţiei.

Tot în Constituţia României, la articolul 76, alin. 2, se arată că „Adoptarea legilor şi hotărârilor Parlamentului – Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu VOTUL MAJORITĂŢII MEMBRILOR PREZENŢI din fiecare Cameră„.

În consecinţă, votul strâns din Parlament îi pune într-o situaţie delicată pe magistraţii care se ocupă de dosar. Dacă pentru Elena Udrea n-ar fi prima şedere după gratii, iar cele 29 de zile par un fleac în comparaţie cu pedeapsa ce o aşteaptă dacă va pierde procesele pe care i le instrumentează DNA, pentru procurorii şi judecătorii din dosar situaţia este mai complicată. Procurorul de caz riscă să fie acuzat că a cerut instanţei arestarea preventivă a unui deputat, fără a avea aprobarea prealabilă a Camerei, iar judecătorul de drepturi şi libertăţi care ar aproba această cerere poate fi acuzat de lipsire ilegală de libertate a unui cetăţean.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Adio șezlonguri! Turismul din Grecia se schimbă radical
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul dentistei din Brăila! Aceasta ar fi fost ucisă de mafia basarabeană! Declarațiile făcute de rudele presupusului criminal
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Premiul Marcel Ciolacu despre deficitul bugetar și necesitatea investițiilor
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!