„Reacţiile avocaţilor lui Adrian Năstase prejudiciază autoritatea judecătorească„, a spus Kovesi, în cadrul şedinţei CSM, adăugând că CSM trebuia să ia atitudine încă din urmă cu două săptămâni, când avocaţii au ridicat problema decretelor de numire în funcţii a unor magistraţi.
„Cel puţin în ultima perioadă, suntem acuzaţi mereu că facem dosare politice şi ţin să reamintesc că cercetările din dosarele noastre au vizat toate zonele politicului şi persoane din absolut toate partidele. Este punctul în care şi CSM trebuie să dea un semnal foarte clar din acest punct de vedere”, a adăugat procurorul general al României.
„Eu nu ştiu niciun politician să fi dat telefon să fi zis faceţi dosar lui X, faceţi dosar lui Y”, a mai spus procurorul general al României. Kovesi a reafirmat că, din punctul său de vedere, poliţia judiciară trebuie să treacă de la Ministerul de Interne la Ministerul Public, pentru a nu mai exista presiuni politice.
„Dacă găsiţi soluţia magică de a opri libertatea de expresie a oamenilor politici m-aş bucura. Ar fi extrem de interesant să văd cum am putea să generăm o atitudine de rezervă, este nevoie de rezervă în declaraţii, dar nu avem soluţie pentru aşa ceva„, a spus şi ministrul Titus Corlăţean, prezent la şedinţă.
CSM a pus în discuţie şi reacţiile avocaţilor lui Adrian Năstase faţă de magistraţi, după decizia instanţei supreme de condamnare a fostului premier la doi ani de închisoare cu executare. Atât fostul preşedinte al CSM Horaţius Dumbravă, cât şi judecătorul Cristian Danileţ au spus că avocaţii lui Adrian Năstase au avut un comportament nepotrivit faţă de justiţie.
Totodată, Horaţius Dumbravă a cerut sancţionarea Avocatului Poporului, pentru că s-a antepronunţat în dosarul lui Adrian Năstase. El a cerut suplimentarea ordinii de zi a şedinţei CSM, pentru a fi luată în discuţie această situaţie şi pentru eventuale măsuri.
Laura Codruţa Kovesi a mai spus că vor fi făcute verificări privind modul în care poliţiştii judiciari au pus în aplicare decizia de condamnare a lui Adrian Năstase, iar dacă va constata că nu au fost respectate toate procedurile, va retrage avizele poliţiştilor. „M-am informat şi, din câte cunosc de la MAI, procedura a fost respectată sub controlul judecătorului delegat pentru executare. Şi ata se va vedea”, a declarat ministrul Titus Corlăţean.
Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a apreciat că este anormal ca în cadrul CSM să se sugereze măsuri împotriva avocaţilor sau împotriva avocatului poporului. „M-aş fi aşteptat de la CSM să aibă o atitudine similară şi în situaţii anterioare. Dar nu am auzit poziţia CSM fermă, clară, publică, nu am auzit să intervină când presa primeşte pe surse anumite informaţii. Ajungem să ne punem întrebarea dacă prezumţia de nevinovăţie funcţionează sau nu (…) S-a ajuns la o exacerbare a lucrurilor pentru că au venit declaraţii pe care nici nu pot să le calific. Evitaţi să puneţi căluş unor instituţii cum este avocatul poporului, restul avocaţilor. Nu am auzit până acum să li se interzică avocaţilor argumentaţia”, a precizat ministrul Justiţiei.