Assange, în vârstă de 46 de ani, se află de cinci ani şi jumătate la ambasada Ecuadorului din Londra, sub protecţia azilului politic. Justiţia suedeză a abandonat definitiv în mai anul trecut urmărirea penală pentru viol ce îl viza pe australian şi a ridicat mandatul de arest european, dar Assange se teme că, dacă părăseşte clădirea ambasadei, va fi extrădat în SUA pentru publicarea pe site-ul WikiLeaks a unor documente militare şi diplomatice confidenţiale, în 2010. „Aşteptăm astăzi o decizie”, a declarat un purtător de cuvânt al procuraturii. „Aşteptăm astăzi o decizie”, a declarat un purtător de cuvânt al procuraturii.
Poliţia britanică a atras atenţia că îl va aresta pe Assange dacă părăseşte ambasada, pentru că, atunci când s-a refugiat în 2012, a încălcat condiţiile eliberării pe cauţiune în Marea Britanie, infracţiune pedepsită cu un an de închisoare, potrivit Agerpres.
Ecuadorul i-a acordat în decembrie cetăţenie lui Julian Assange şi a cerut Londrei să-i recunoască statutul diplomatic, ceea ce i-ar permite fondatorului WikiLeaks să părăsească ambasada fără să fie arestat de poliţia britanică.
Marea Britanie a refuzat însă să-i acorde acest statut.
Într-un raport publicat miercuri de cotidianul britanic The Guardian, doi medici au afirmat că izolarea în care locuieşte Julian Assange de aproape şase ani este „periculoasă fizic şi mintal pentru el”, constituind „o atingere clară a drepturilor sale a avea acces la îngrijiri”.