Unul dintre avocaţii lui Dan Diaconescu, Daniel Fenechiu, a declarat că negocierile nu se desfăşoară sub presiunea timpului. „Nu avem nicio grabă. Nicăieri nu se specifică să se semneze într-o anumită zi, la o anumită oră (…) Negociez în funcţie de instrucţiunile primite de la clientul meu„, a declarat Fenechiu.
El a precizat că Diaconescu nu a fost mulţumit de varianta extinsă a contractului pe care Ministerul Economiei a propus-o. În consecinţă, câştigătorul licitaţiei Oltchim a răspuns, în cursul zilei de marţi, cu două seturi de propuneri, urmând ca acestea să fie discutate în cadrul negocierilor de miercuri. „Nu sunt mandatat să fac publice aceste propuneri, nu aş vrea să negociez mai întâi prin presă„, a spus Fenechiu.
În cazul în care răspunsul oficialilor de la OPSPI nu va fi socotit satisfăcător, Fenechiu intenţionează să treacă la măsuri radicale.
„Nu exclud ipoteza să cerem o negociere televizată„, a spus avocatul.
Întrebat dacă Diaconescu va da curs cererii OPSPI de a prezenta dovada existenţei banilor pe care i-a licitat pentru Oltchim, Fenechiu a răspuns: „OPSPI nu este în măsură să schimbe condiţiile ofertei. OPSPI l-a rugat doar pe clientul meu, pentru că nu are text de lege prin care să ceară”. Avocatul a precizat totuşi că Diaconescu va da curs solicitării „ca să oprim nebunia asta„.
UPDATE 12.59 Daniel Fenechiu a precizat că a făcut 21 de propuneri de modificare a prevederilor contractuale, aşa cum au fost elaborate de Ministerul Economiei, plus 14 propuneri de adăugare a unor prevederi noi. În esenţă, avocaţii lui Diaconescu cer să se includă modalităţi clare prin care să fie achiziţionată şi rafinăria Arpechim Piteşti, statul să ofere garanţii că nu va cere, prin intermediul AVAS sau Electrica, insolvenţa Oltchim odată ce contractul va fi semnat şi un angajament al Guvernului că-şi va achita obligaţiile salariale faţă de muncitorii de la combinat.
De asemenea, Dan Diaconescu şi-a asumat câteva propuneri venite din partea sindicatului de la Oltchim, anume ca în contract să se stipuleze că numărul angajaţilor va rămâne acelaşi şi că vor fi respectate contractele individuale şi cel colectiv de muncă şi că obiectul de activitate va fi păstrat cel puţin 10 ani.
Una din preocupările majore ale avocaţilor Oltchim este ca nu cumva combinatul să intre în insolvenţă ca urmare a unor eventuale cereri depuse de una din companiile de stat, AVAS, CFR sau Electrica. „Cred că OPSPI poate acţiona în interesul Oltchim. Avem informaţii că Oficiul este mandatat să negocieze anumite condiţii. N-ar fi o soluţie prea fericită să se încheie contractul şi a doua zi să se facă o cerere de intrare în insolvenţă„, a declarat Fenechiu.
UPDATE 13.10 Avocaţii lui Dan Diaconescu şi OPSPI au făcut un schimb de date legate de situaţia combinatului, urmând să se treacă ulterior la negocierea propunerilor făcute de Diaconescu privind forma finală a contractului.
Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8062% din acţiunile combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, a anunţat preşedintele OPSPI, Remus Vulpescu. Diaconescu a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.