Aceeaşi măsură preventivă a fost dispusă de instanţă în cazul Ionelei Carmen Dăncuţă, cea prin care avocatul ar fi primit bani pentru a interveni la instanţe, susţin procurorii, potrivit Mediafax.
Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la instanţa supremă.
Avocatul Daniel Costel Petre a fost reţinut duminică într-un dosar de trafic de influenţă, fiind acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi cerut şi primit bani pentru a interveni la instanţe. Odată cu acesta a fost reţinută şi Ionela Dăncuţă.
Petre a fost prins în flagrant, sâmbătă, primind 15.000 de euro de la o persoană denunţătoare, a informat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
Potrivit procurorilor, Petre ar fi cerut şi primit bani pretinzând că are influenţă asupra judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti (TB) şi Curtea de Apel Bucureşti (CAB), pentru a-i determina pe aceştia să decidă cercetarea în libertate a unei rude a denunţătoarei.
Avocatul ar fi promis că va interveni pe lângă magistraţi în favoarea unui om de afaceri din Giurgiu, denunţătoarea fiind soţia acestuia, susţin surse judiciare.
Petre ar fi susţinut că o parte a banilor ceruţi urma să ajungă la judecătoarea Viorica Lolea (în prezent, Dinu) de la Tribunalul Bucureşti, au mai spus sursele citate.
Conform aceloraşi surse, Ionela Carmen Dăncuţă este sora boxerului Daniel Dăncuţă – arestat preventiv în 2011 într-un dosar de falsificare a unor carduri bancare.
DNA a arătat că, în iulie 2012, Daniel Costel Petre a cerut de la denunțătoare 150.000 euro, modificată ulterior la 50.000 euro, și a primit suma de 50.000 euro, lăsând să se creadă că are influență asupra judecătorilor de la Tribunalul București, pentru a-i determina să pronunțe o hotărâre de punere în libertate a rudei denunțătoarei, cercetată în stare de arest preventiv. Banii au fost primiți de avocat prin intermediul inculpatei Dăncuță Carmen Ionela. Cu toate acestea, la termenul la care s-a judecat dosarul în care era arestată preventiv ruda denunțătoarei, instanța nu a dispus punerea acestuia în libertate.
Ulterior, în cursul lunii septembrie 2012, avocatul a continuat să susțină că își va trafica influența asupra judecătorilor de la Tribunalul București, pentru admiterea unei cereri de liberare provizorie sub control judiciar formulată în numele rudei denunțătoarei, afirmând în plus că are posibilitatea să facă același tip de intervenție și pe lângă judecătorii de la Curtea de Apel București, care urmau să judece recursul în acea cauză, s-a mai arătat într-un comunicat al DNA.
„În schimbul intervenției pe care a lăsat să se înțeleagă că o va face, Petre a oprit 13.000 de euro din suma de 50.000 euro primită anterior, iar restul l-a restituit denunțătoarei. În condițiile în care ruda denunțătoarei a fost pusă în libertate de către Tribunalul București, prin admiterea cererii sale de liberare provizorie sub control judiciar, avocatul Petre Daniel Costel a pretins o nouă sumă, 80.000 euro, susținând că își va trafica influența pe lângă magistrații de la Curtea de Apel București, care urmau să judece recursul în respectiva cauză, pentru a-i determina să pronunțe o hotărâre prin care să mențină hotărârea instanței de fond”, afirmă procurorii.
Apoi, până la sfârșitul lunii decembrie 2012, denunțătoarea i-a dat avocatului, în mai multe tranșe, 28.000 euro și 10.000 de dolari, în „contul” sumei de 80.000 euro pe care acesta din urmă a susținut că ar fi dat-o din banii personali judecătorilor de la Curtea de Apel București pe lângă care ar fi intervenit, mai susţine DNA.
Pe lângă acești bani, avocatul a convenit cu denunțătoarea să îi lase ca garanție mai multe bijuterii valoroase din aur cu diamante aplicate și ceasuri de marcă, precum și cheile și certificatul de înmatriculare ale unui autoturism, în timp ce, la rândul său, Dăncuță Carmen Ionela a lăsat, tot ca garanție, cheile și certificatul de înmatriculare ale altui autoturism, potrivit procurorilor.
„În vederea răscumpărării bijuteriilor primite de la denunțătoare, Petre Daniel-Costel a pretins de la aceasta, prin intermediul lui Dăncuță Carmen-Ionela suma de 5.000 euro, negociată ulterior la 15.000 euro, obligându-se ca, în schimbul banilor, să restituie bijuteriile, cu excepția a două ceasuri (unul fiind marca ROLEX). Acestea urmau a fi răscumpărate contra unei sume suplimentare de 5.000 euro”, s-a mai arătat în comunicatul DNA.
Avocatul a fost prins în flagrant sâmbătă, după ce a primit de la denunțătoare 15.000 euro şi a restituit o parte din bijuteriile primite anterior, au mai precizat procurorii.
DNA a precizat că Daniel Costel Petre este urmărit penal şi în dosarul judecătoarelor Antonela Costache şi Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti, în care i s-a dat interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile.