„În raportul trimis de SPP, se arată că, în legătură cu data de 6 octombrie 2011, nu se pot detalii pentru că nu au fost stocate de SPP astfel încât acuzaţiile DNA de luare de mită se bazează în continuare, după 45 de zile de arest, doar pe o declaraţie a lui Gheorghe Nastasia”, a declarat Marius Striblea, după încheierea şedinţei la care s-a judecat cererea de prelungire a arestului preventiv pentru Elena Udrea.
În ce priveşte intervalul de 8-10 octombrie 2011 când Elena Udrea a renunţat la pază, Striblea a precizat că atunci fostul ministru s-a aflat într-o deplasare în Coreea de Sud. „Era procedura de urmat pentru deplasările în străinătate ale ministrului. pentru a nu suporta costurile protecţiei, solicita să nu mai fie însoţită în acea perioadă”, a precizat avocatul.
Acesta a precizat că a argumentat în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi că temeiurile care au stat la baza prelungirii arestului preventiv au dispărut între timp, deoarece procurorii au efectuat toate activităţile pentru care au solicitat luna trecută prelungirea arestării lui Udrea. Nici alte argumente invocate de către procurori nu subzistă. „Parchetul nu a spus niciodată de ce Elena Udrea este un pericol pentru ordinea publică, deşi eu am solicitat acest lucru”, a menţionat Striblea. În plus, faptul că procurorii au menţionat noua acuzaţie de spălare de bani nu este temeinică întrucât acum se judecă prelungirea arestului preventiv pentru acuzaţia de abuz în serviciu şi luare de mită.
Avocatul a spus că Udrea este optimistă că va petrece Paştele alături de familie. „Este impardonabil să se transforme arestul preventiv în pedeapsă anticipată”, a conchis Marius Striblea.
SPP a desecretizat documentele care o privesc pe Elena Udrea. SPP le-a comunicat anchetatorilor că Elena Udrea a renunţat de două ori la ofiţerul SPP care o proteja. S-a întâmplat chiar în zilele care au urmat presupusei şpăgi de 900.000 de euro adusă într-o geantă, la minister.
Răspunsul SPP legal de Elena Udrea a fost depus la dosar, însă nu schimbă cu nimic situaţia ei deoarece nu se poate dovedi dacă Elena Udrea se afla sau nu în sediul ministerului Dezvoltării în data de 6 octombrie 2011, zi în care unul dintre denunţări a declarat că i-a dus o geantă cu 900.000 de euro. SPP susţine că nu aveau de ce să păstreze o astfel de evidenţă. Singurul lucru care apare în dosarul lor este că în perioada 8 – 10 octombrie 2011 şi 13 – 14 octombrie 2011, Elena Udrea a renunţat la pază fără a se specifica motivul.