„Există în dosar procesul verbal prin care cei doi poliţişti au procedat legal, i-au adus la cunoştinţă mandatul de executare al pedepsei, în acel moment fiind arestat. Este într-o stare legală de deţinere în vederea executării pedepsei. Este păzit”, a declarat Ion Cazacu, potrivit România TV.
De asemenea, Cazacu a explicat ce se întâmplă, marţi, la Tribunal. Judecătorii Tribunalului Bucureşti discută marţi o solicitare a IGPR prin care instituţia cere lămuriri instanţei în legătură cu procedurile care trebuie urmate privind punerea în aplicare a mandatului de executare emis pe numele lui Adrian Năstase.
„Eu cred că este o mare bâlbâială. Din punct de vedere strict administrativ, organele de poliţie au solicitat lămuriri judecătorului delegat cu arestarea: Ce se întâmplă în cazul în care noi l-am arestat, a avut tentativa de sinucidere şin am fost normal obligaţi să-l conducem la o unitate spitalicească publică? Judecătorul delegat a răspuns şi el legal: Nu s-a îndeplinit ultima etapă a procedurii de punere în executare, respectiv de punere la locul de detenţie. Niciun judecator nu poate trece peste actul medical, poate cenzura actul medical cerând expertiza medico-legală. Şi eu sunt curios ce fel de pronunţare se va face în cauză”, a declarat Ion Cazacu.
În ceea ce priveşte începerea urmăririi penale în cazul medicului Şerban Brădişteanu şi a trei ofiţeri de poliţie, avocatul lui Năstase a spus că simpla lansare a unor supoziţii nu înseamnă nimic.
„Procurorul are dreptul să pună sub semnul întrebării orice situaţie din această ţară, asta nu înseamnă că cineva este vinovat. Cum să-l favorizeze, făcând un act medical? Eu cred că trebuie să aşteptam desfăşurarea evenimentelor”, a completat avocatul lui Năstase.
Ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat duminică seara că procesul de executare a mandatului legat de pedeapsa lui Adrian Năstase a fost început şi nu a fost finalizat.
Anterior, Poliţia Capitalei precizase că procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare, iar condamnatul nu a fost încarcerat într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar.