Gheorghe Nicolae, fost şef al DIPI, cercetat alături de Petre Tobă şi Rareş Văduva în dosarul cheltuielilor secrete ale Ministerului de Interne, s-a prezentat marți la DNA. Potrivit avocatului său, s-a pus în mișcare acțiunea penală exact pentru aceleași fapte pentru care s-a dispus, în urmă cu ceva vreme, continuarea urmăririi penale.
Întrebat dacă Gheorghe Nicolae a dat declarații marți în fața anchetatorilor, apărătorul a spus că nu, potrivit Agerpres. Potrivit avocatului, Nicolae și-a păstrat dreptul de a nu da declarații, urmând să formuleze eventuale precizări în fața judecătorului care urmează să soluționeze dosarul, după trimiterea în judecată.
În legătură cu recenta declarație a ministrului de Interne privind faptul că există o bază legală pentru desecretizarea documentelor DIPI, George Pop a afirmat: „Există o bază legală pentru desecretizarea oricărei informații clasificate, însă ceea ce cred că ar trebui să își găsească răspuns este și întrebarea dacă există și o bază legală pentru refuzul de a proceda la declasificarea unor informații clasificate. În mod evident, una dintre acuzații din acest dosar privește și neinițierea procedurii de declasificare. Nu sunt în măsură să ofer detalii dacă a fost inițiată ori nu această procedură. Ce pot să vă asigur cu toată răspunderea profesională este împrejurarea că, într-adevăr, există o bază legală care a fost respectată, care în baza unor analize pertinente s-a apreciat că nu este în interesul activității de informații declasificarea acestor informații. (…) Domnul ministru a afirmat că există o bază legală pentru declasificare, însă în același timp eu am afirmat că există deopotrivă și bază legală pentru a nu declasifica informații clasificate”.
Marți, s-au prezentat la DNA și fostul ministru al Afacerilor Interne Petre Tobă și Rareș Văduva, fost șef DIPI. La ieșirea din sediul DNA, Tobă a declarat că i-a fost adus la cunoștință faptul că a fost pusă în mișcare „acțiunea penală pentru favorizarea infractorului”.
Ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, a precizat sâmbătă, pentru Agerpres, că Direcția Națională Anticorupție a formulat o nouă cerere de desecretizare a documentelor Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI). Tudorache a subliniat că există proceduri și condiții prevăzute de lege pentru desecretizarea acestor documente.
Pe 9 septembrie, procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de Petre Tobă, fost ministru al Afacerilor Interne, pentru comiterea infracțiunii de favorizare a făptuitorului.
În respectiva cauză penală, Petre Tobă este cercetat alături de alte 24 de persoane — șefi și angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne — Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI), suspecte pentru infracțiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals și uz de fals.