Reprezentanţi ai CJ Constanţa au menţionat că instanţa de judecată nu a luat în considerare dovezile privind starea gravă de sănătate a lui Constantinescu, puse la dispoziţie de avocat.
„În ciuda faptului că avocatul lui Nicuşor Constantinescu, Marius Mocanu, a pus la dispoziţia instanţei dovezi de necontestat privitoare la starea medicală a acestuia, constând în rapoarte medicale emise de dr. Mohamad E. Allaf, Şeful clinicii de Chirurgie Robotică din cadrul Spitalului Johns Hopkins, raportul dr. Amol Narang, Seful Departamentului de Radiologie Oncologică din cadrul aceluiaşi spital, precum şi imagini audio-video şi fotografii care îl înfăţişau pe clientul său într-o stare medicală foarte gravă, dovezi care au apărut şi în presă, instanţa nu a luat în considerare toate acestea şi a aprobat în mod inexplicabil şi inuman cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Precizăm că pe toată durata spitalizării lui Nicuşor Constantinescu în Statele Unite ale Americii, avocatul Marius Mocanu a prezentat rapoarte medicale incontestabile, ori de câte ori organele judiciare au solicitat clarificări şi dovezi în sensul celor susţinute”, conform oficialilor CJ Constanţa.
Aceştia au menţionat că anchetatorilor li s-a prezentat permanent care este evoluţia stării medicale a lui Nicuşor Constantinescu şi care sunt complicaţiile grave survenite post-operator, care îl ţin şi acum pe acesta sub observaţia strictă a medicilor americani.
Spitalul Johns Hopkins, potrivit comunicatului CJ, este unul dintre cele mai prestigioase instituţii de acest gen din lume, iar medicii care s-au îngrijit de tratamentul pacientului Nicuşor Constantinescu sunt consideraţi mari personalităţi ale lumii medicale mondiale.
Reprezentanţii CJ Constanţa consideră că prin emiterea mandatului de arestare preventivă a lui Constantinescu se încearcă punerea în umbră a scandalului în care este implicat Mircea Băsescu.
„Solicitarea DNA de a cere arestarea preventivă pentru 30 zile şi încuviinţarea acesteia de către Tribunalul Bucureşti nu este altceva decât o încercare disperată de a aduce în spaţiul public un alt scandal de presă, care să îl pună în umbră pe cel iscat de fratele Preşedintelui României, Mircea Băsescu. Din păcate aceste jocuri de culise nu ţin cont de viaţa unui om, care prin această decizie este condamnat la moarte, Nicuşor Constantinescu urmând ca în Statele Unite ale Americii să fie supus unui proces de radioterapie, singurul care îi poate oferi speranţa la viaţă”, potrivit comunicatului Biroului de comunicare al CJ Constanţa.
Tribunalul Bucureşti a admis luni cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a preşedintelui CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu.
Instanţa a admis cererea procurorilor anticorupţie de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive determinată de faptul că Nicuşor Constantinescu nu s-a întors din SUA la termenul stabilit de judecători, unde se află la tratament, fiind diagnosticat cu cancer.
Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
Procurorii anticorupţie au invocat faptul că şeful CJ Constanţa nu şi-a îndeplinit obligaţiile impuse de controlul judiciar, în timp ce avocatul său a susţinut că o eventuală întrerupere a tratamentului i-ar pune viaţa în pericol şi că Nicuşor Constantinescu nu şi-a încălcat cu rea-credinţă obligaţiile pe care le avea.
Pe 27 mai, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de DNA, în dosarul în care este acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curţii de Conturi şi că nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 11 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene.
El este acuzat de complicitate la 3 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite.