„În spaţiul public a apărut un protocol încheiat între SRI şi PÎCCJ. Legat de acest dosar, a fost emis în 21 aprilie 2015 un comunicat în care este prezentată situaţia şi, în final, se spune că procurorii au beneficiat de sprijin al SRI. Solicităm să emiteţi adresa către DNA să ni se comunice dacă a existat un plan comun de acţiune, dacă a fost constituită echipă operativă comună şi dacă DNA a comunicat operativ modul de valorificare a informaţiilor sau sesizărilor de la SRI şi dacă SRI a sprijinit efectuarea constatării tehnice. Invocăm aceste lucruri pentru a beneficia de dreptul la un proces echitabil şi pentru a face apărări. Dacă veţi încuviinţa, ne rezervăm dreptul de a solicita anularea acestui protocol. El este desecretizat, a fost denunţat, dar a produs efecte. Vrem să vedem dacă a produs efecte şi în această cauză”, a solicitat Dan Lupaşcu, avocatul lui Rudel Obreja, în instanţă, potrivit Mediafax.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis această cerere.
Totodată, apărătorul a mai solicitat şi analizarea protocolului încheiat între Serviciul Român de Informaţii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, încă secret.
„Adresăm solicitarea să permiteţi accesul la aceste informaţii clasificate. Până se lămureşte, dacă se declasifică. Apreciem că ne dă dreptul să luăm la cunoştinţă pentru a vedea dacă a influenţat parcursul acestui dosar, unde îl priveşte pe Rudel Obreja”, a mai spus Dan Lupaşcu.
Instanţa a respins însă respectiva cerere.
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dezbat vineri ultimul termen în dosarul „Gala Bute”, în care Elena Udrea a fost condamnată în primă instanţă la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Avocatul Elenei Udrea a anunţat, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că fostul ministru a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.
Avocatul Veronel Rădulescu, apărătorul Elenei Udrea, le-a comunicat vineri magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că fostul ministru are, din luna martie, statutul de refugiat politic şi că doreşte să fie audiată în dosarul Bute, în care e acuzată de fapte de corupţie, prin videoconferinţă sau prin comisie rogatorie.
În dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost condamnată, în primă instanţă, în martie 2017, la şase ani de închisoare pentru mai multe fapte. În acelaşi dosar, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, Dragoş Botoroagă la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.
Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat de instanţa supremă la patru ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi trei ani pentru încă o infracţiune de evaziune fiscală, instanţa contopind pedepsele şi dispunând o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare.
Pe de altă parte, fostul ministru Ion Ariton a fost achitat pentru infracţiunile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosirea influenţei.