Avocatul lui Sorin Oprescu: „Interceptările SRI din dosar vor fi CONTESTATE”

Avocatul lui Sorin Oprescu a declarat, joi, că interceptările din dosarul clientului său vor fi contestate, după ce, miercuri, CCR a publicat motivarea deciziei prin care a declarat neconstitutional un articol din Codul de procedura penala care permitea SRI sa faca interceptari in dosarele instrumentate de DNA si alte parchete.
Iulian Tudor
10 mart. 2016, 12:26
Avocatul lui Sorin Oprescu:

Interceptarile din dosar vor fi contestate, dat fiind faptul ca si in acest dosar, DNA a beneficiat de sprijinul SRI in momentul in care a efectuat si a pus in aplicare acele masuri de supraveghere si de interceptare.

Interceptarile reprezinta undeva la 30% din materialul probator pe care se sustine acuzatia si nu doar cu privire la Sorin Oprescu, ci si la ceilalti acuzati din dosar. In sarcina lui Sorin Oprescu vorbim de patru interceptari ambientale, care, daca ma intrebati, nu au o relevanta in sustinerea acuzatiei. Daca vor fi anulate, cu atat mai bine„, a spus avocatul lui Sorin Oprescu.

Acesta a explicat că după depunerea contestaţiei, magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti vor decide dacă înlătură sau nu interceptările ca „mijloace de probă”. „Acesta este un motiv pentru care Curtea de Apel Bucuresti decide daca inlatura sau nu aceste mijloace de proba. De altfel, noi am invocat si alte mijloace de proba care, in opinia apararii au fost obtine nelegal„, a conchis acesta.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a depus joi o plângere la CSM față de judecătoarea Camelia Bogdan de la Curtea de Apel București, ocazie cu care avocatul său a anunțat că vor fi contestate interceptările din dosarul în care edilul este anchetat pentru fapte de corupție.

Sorin Oprescu și avocatul său Viorel Mocanu a fost joi la CSM, unde au depus o sesizare în care susțin că magistratul Camelia Bogdan ar fi săvârșit abateri disciplinare când a judecat și s-a pronunțat asupra măsurii preventive.

Oprescu a spus că dorește un proces echitabil și a adăugat că a dat de bună credință declarația în fața judecătorului de drepturi și libertăți.

„Am depus o plângere împotriva judecătoarei Bogdan Camelia, pentru că în ședința de judecată în care era vorba despre validarea sau nu a arestării doamna judecător a făcut apel la o serie întreagă de fapte care nu aveau nicio legătură cu presupusa faptă. Ba, mai mult decât atât, consider că și-a depășit obligațiunile luând un rol de ‘procuror șef’ și recomandând procurorului, ca și când aș fi fost absolut vinovat și ar fi fost vorba despre o sentință și nu de o discuție asupra stării preventive, iar procurorul de caz a urmat întru totul toate aceste recomandări”, a spus fostul edil la sediul CSM.

Președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a afirmat joi că niciunul dintre cei care au făcut fapte penale nu va scăpa de pedeapsă ca urmare a deciziei CCR privind neconstituționalitatea dispozițiilor din Codul de procedură penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de „organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției”, ci și de „alte organe specializate ale statului”. 

11 inculpaţi au invocat neconstituţionalitatea interceptărilor

Deja, inculpaţi din 11 dosare ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie au invocat neconstituţionalitatea interceptărilor făcute de alte persoane decât procurorii şi poliţiştii judiciari, constatată în 16 februarie de Curtea Constituţională şi publicată miercuri, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

La nivelul Parchetului instanţei supreme au existat anul trecut 2.800 de dosare instrumentate cu sprijinul SRI şi trimise în judecată, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Aceste dosare sunt din întreaga ţară şi nu se referă la cauzele DNA şi DIICOT în care se regăsesc interceptări efectuate de specialiştii Serviicului Român de Informaţii (SRI).

Concret, precizează sursele citate, este vorba de solicitări prin care se cere judecătorilor să ţină cont de decizia Curţii Constituţionale în cazul acelor inculpaţi pentru care plaja probatorie cuprinde şi interceptări efectuate de SRI.

Sorin Oprescu, trimis în judecată în noiembrie pentru fapte de corupţie, a introdus joi la Curtea de Apel Bucureşti o astfel de cerere.

Curtea Constituţională a decis, pe 16 februarie, că articolul 142, alineatul 1, din Codul de procedură penală, potrivit căruia supravegherea tehnică poate fi efectuată de ”alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei este neconstituţional.

Decizia Curţii Constituţionale, potrivit căreia este neconstituţional articolul din Codul de procedură penală în baza căruia se făceau interceptări de către SRI în cercetări penale, se aplică dosarelor aflate pe rol, conform motivării CC publicate miercuri.

Procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat miercuri seară, la Digi 24, că excepţia de neconstituţionalitate a interceptărilor SRI a fost deja invocată în dosare ale DNA după 16 februarie, rămânând ca judecătorii să decidă dacă aceste probe au fost legal administrate.

”Categoric la momentul administrării acestor probe procurorii DNA au respectat legea. (…) Faptul că o anumită probă a fost administrată în conformitate cu legea şi ulterior a apărut o decizie a Curţii Constituţionale nu ar trebui să aibă un efect asupra probelor legal administrate”, a declarat Kovesi.

Şefa DNA a mai arătat că folosirea interceptărilor ţine de normele de procedură penală, în aplicarea cărora nu poate fi invocată legea penală mai favorabilă.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin