„Dacă aţi văzut, domnia sa a avut o prestaţie publică îndoielnică, în care la un moment dat … ştia. Or, într-un proces penal, trebuie să spună anchetatorului orice ştia în mod concret, nu la faptul că ştia de anul trecut. Ce ştia, ce i s-a spus, ce îndrumări concrete i-au dat? Sunt chestiuni deosebite pentru individualizarea unei eventuale răspunderi sau pentru absolvirea de o răspundere. Cred că este o chestiune la care ar trebui să insiste şi domnul Băsescu. (…) Noi vom solicita această probă şi în dosarul de la Bucureşti, deoarece noi credem că este o chestiune de indivizibilitate, e o infracţiune complexă şi această cauză nu poate fi judecată separat de cea de la Bucureşti, după părerea mea. Dar, sigur, vom vedea pe parcurs. E prematur ca să facem alte aprecieri”, a afirmat Abraham la ieşirea de la Tribunalul Constanţa.
La Constanţa a avut loc, miercuri, primul termen de judecată în procesul în care cinci membri ai familiei lui Bercea Mondial sunt acuzaţi de presupusa şantajare a fratelui şefului statului, Mircea Băsescu, toţi cinci fiind trimişi în judecată.
Pe 23 iunie, procurorii DNA – Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a cinci inculpaţi în dosarul privind şantajarea lui Mircea Băsescu. Aceştia sunt ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin, aflat în stare de arest preventiv pentru şantaj cu circumstanţe agravante în stare de recidivă, fiica lui Bercea, Izaura Anghel, precum şi minorul de 17 ani Grinică Anghel – pentru şantaj cu circumstanţe agravante, cei doi aflându-se sub control judiciar.
În acelaşi dosar penal au mai fost trimişi în judecată fiul lui Bercea, Florin Anghel, care este în penitenciar pentru executarea pedepsei într-o altă cauză, şi mama acestuia, Fănica Anghel – mama Izaurei, şi aceasta arestată într-un alt dosar.
Pe 20 iunie, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea lui Mircea Băsescu, la cererea procurorilor DNA.
Potrivit DNA, în perioada 20 februarie 2011 – 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător (Florin Anghel), prin intermediul inculpatului Marian Căpăţînă, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl său (Sandu Anghel), precum şi a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.