Avocatul Poporului a atacat HG care instituie „starea de alertă” la CCR

Avocatul Poporului a anunţat, miercuri, că a sesizat Curtea Constituţională cu privire la unele aspecte din legea prin care Parlamentul a aprobat starea de alertă. ”Intervenţia Parlamentului asupra unui act al Guvernului, emis în aplicarea unei legi, aduce atingere principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat”, a transmis instituţia. Încă din momentul în care Parlamentul a votat legea pentru aprobarea Hotărârii de Guvern prin care s-a instituit starea de alertă mai mulţi parlamentari au atras atenţia că Parlamentul nu poate încuviinţa o HG.
Filip Stan
03 iun. 2020, 13:17
Avocatul Poporului a atacat HG care instituie

„Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la câteva articole din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Avocatul Poporului apreciază că dispoziţiile menţionate sunt neconstituţionale, întrucât, prin aprobarea de către Parlament a unei hotărâri a Guvernului de instituire a stării de alertă, se aduce atingere principiului separaţiei puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constituţie, deoarece o asemenea intervenţie a puterii legiuitoare în activitatea puterii executive nu are o consacrare constituţională”, a transmis Avocatul Poporului.

STARE DE ALERTĂ. Amenzi de 2500 de lei pentru cei care nu poartă masca corect 

Sursa citată a precizat că, prin intervenţia legislativă a art. 4 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 55/2020, „Parlamentul a eliminat hotărârea de Guvern privind instituirea stării de alertă din sfera actelor administrative normative supuse controlului judecătoresc în contencios administrativ, incluzând-o în sfera excepţiilor reglementate de art. 126 alin. (6) din Constituţie, şi anume actele care vizează raporturile cu Parlamentul”.

„De asemenea, critica de neconstituţionalitate se referă şi la nesocotirea dispoziţiilor constituţionale ce reglementează raporturile Parlamentului cu Guvernul. Avocatul Poporului consideră că prin introducerea unei noi forme de control parlamentar asupra actelor Guvernului, Parlamentul a convertit natura juridică tradiţională de act administrativ normativ a hotărârii de Guvern într-un document politic ce vizează exclusiv raportul constituţional dintre Parlament şi Guvern”, a mai transmis Avocatul Poporului.

O altă critică de neconstituţionalitate se referă la trimiterile din cuprinsul legii la norme legale inexistente în fondul activ al legislaţiei (art. 65, art. 66, art. 67).

„Astfel, prevederile adoptate în acest mod, şi anume prin trimitere la norme legale inexistente, aduc atingere dispoziţiilor art. 1 alin. (5) din Constituţie, în privinţa clarităţii şi previzibilităţii legii”, mai arată Avocatul Poporului în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale.

Încă din momentul în care Parlamentul a votat legea pentru aprobarea Hotărârii de Guvern prin care s-a instituit starea de alertă mai mulţi parlamentari au atras atenţia că Parlamentul nu poate încuviinţa o HG.

De exemplu, senatorul PNL Daniel Fenechiu a vorbit despre faptul că se încalcă legea prin încuviinţarea unei Hotărâri de Guvern în Parlament.

Şi Victor Ponta a vorbit despre faptul că o HG nu se încuviinţează în Parlament.

Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Permisul auto nu mai rămâne suspendat. Lege nouă în România: S-a validat dreptul de a conduce
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Primele declarații ale Oanei Roman după ce i-a deschis proces penal lui Marius Elisei!
Spynews
Cine este Loredana Martin, ispita de la Insula iubirii. Tânăra a interacționat cu multe vedete internaționale | FOTO
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru București și Bacău
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'