În 2005, Alianța DA aflată la guvernare și-a asumat răspunderea pe legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiței. Printre altele, această lege a eliminat condiția ”pregătirii specializate în combaterea infracțiunilor de corupție” dintre condițiile de numire a procurorilor în DNA.
Renate Weber, Avocatul Poporului, observă acum, după 14 ani de la modificarea legii, că OUG 43/2002 prin care a fost înființat Parchetul Național Anticorupție (PNA) prevedea că ”pentru a fi numiți în PNA, procurorii trebuie să aibă calități profesionale deosebite, să se bucure de o bună reputație, să aibă o conduită morală ireproșabilă și o pregătire specializată în combaterea infracțiunilor de corupție”.
În finalul argumentației, Renate Weber concluzionează că prin elimnarea acestei condiții se încalcă dreptul justițiabililor la un proces echitabil.
”Ca atare, în opinia noastră, prevederile art. 87 alin. (2) din Legea 304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare (prin asumarea răspunderii Guvernului Alianței DA – n.r.), restrâng dreptul la un proces echitabil în cadrul procesului penal, întrucât numirea procurorilor în cadrul DNA nu este condiționată de specializarea acestora pentru fapte de corupție. Omisiunea legiuitorului de a reglementa în cuprinsul soluției legislative criticate condiția specializării procurorilor pentru anchetarea faptelor de corupție are relevanță constituțională, prin încălcarea dreptului la un proces echitabil al justițiabililor”, a arătat Renate Weber în sesizarea CCR, consultată de G4Media.ro.