Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, s-a autosesizat după ce în ultimele două zile presa a relatat o serie de informaţii cu privire la starea de sănătate a fostului ministru al Tinereului şi a modului în care a fost tratată pe durata şederii în penitenciar. Mai mult, soţul fostului ministru al Tineretului s-a arătat revoltat că drumul între cele două unităţi penitenciare a durat prea mult, fiind vorba de 30 de ore.
Citeşte şi Monica Iacob Ridzi, transferată la Penitenciarul Jilava la recomandarea medicilor
Instituţia, condusă de Victor Ciorbea, a anunţat într-un comunicat că va anchetă în acest caz o „posibilă încălcare a art. 34 din Constituţia României referitoare la dreptul la ocrotirea sănătăţii, a dispoziţiilor din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a dispoziţiilor din Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 433/2010, în cazul deţinutei Monica Iacob Ridzi”.
Citeşte şi De ce a durat 30 de ore transportarea Monicăi Iacob Ridzi de la Cluj la Jilava. Explicaţia ANP
Cu toate acestea, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a explicat deja motivele întârzierii transportului respectiv.
„La recomandarea formulată de medicul unităţii de detenţie, deţinută în cauza a fost transferată la un penitenciar spital, pentru evaluare medicală de specialitate. Această a plecat de la Secţia Exterioară Cluj, luni, 02.03.2015 şi a fost cazată la un penitenciar aflat pe traseu, în cursul aceleiaşi zile, după aproximativ 3 ore şi 30 de minute. În dimineaţă zilei de 03.03.2015, deţinută a plecat spre unitatea de destinaţie, Penitenciar Spital Jilava, fiind consultată la cabinetul medical al unităţii înainte de deplasare. Pe traseu, pentru a asigura accesul la grup sanitar, apă potabilă şi mişcare în aer liber au fost efectuate cinci opriri, iar pentru a confirmă starea de sănătate a deţinutei, această a fost prezentată la cabinetul medical al unuia din penitenciarele aflate pe traseu„, se arată într-un comunicat ANP.
Monica Iacob Ridzi, condamnată la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu, a scris, marţi, pe blogul personal că starea ei de sănătate este din ce în ce mai gravă, însă nu-i învinovăţeşte pe medicii şi directorii penitenciarelor pentru condiţiilor din arest. Fostul ministru a povestit despre cât de „umilită” se simte în închisoare şi despre cât de dificile sunt zilele în arest pentru orice deţinut.
„Sunt doua saptamani de cand sunt in Penitenciar dintr-o grava eroare judiciara, doua saptamani de chin, de umilinta, de durere, de suferinta. Doua saptamani in care m-am simtit tot mai rau, doua saptamani in care medicul Penitenciarului – o doamna careia nu am ce sa-i reprosez – vazand cat imi este de rau, a facut eforturi sa ma trimita la un spital pentru investigatii ce imi sunt urgente si necesare avand in vedere bolile grave de care sufar.
Sistemul medical in Penitenciar nu este bine gandit. Asistenta medicala de specialitate este bine reglementata in lege, dar greu aplicabila in practica. Medicamentele sunt foarte putine, cele extrem de necesare lipsesc, daca medicamentele de care ai nevoie sunt sub forma de capsule sau plicuri, nici familia nu are voie sa le cumpere chiar daca ai reteta, fondurile pentru analize medicale sunt limitate… (…)
Legat de conditiile din penitenciar, acestea nu pot decat sa-mi agraveze situatia medicala. (…) Pot sa va spun ca nu am fost condamnata doar la o pedeapsa privativa de libertate. Am fost condamnata sa stau in frig, ma incalzesc – ca si celelalte detinute – cu sticle de apa incalzita la filtrul de cafea, am fost condamnata sa fac dus de 3 ori pe saptamana in cele 10 minute cat este apa calda acum (cele 10 minute le impart cu colega de camera pentru ca avem un singur dus – de fapt, o teava in loc de dus, dar ne bucuram ca niste copii cand o avem …). Mai mult, am fost condamnata sa ma plimb maxim o ora pe zi intr-o “cusca” de aproximativ 10 m / 4 m in care cerul il vezi tot prin gratii acoperite cu plasa deasa. Sau am fost condamnata sa nu ma plimb deloc daca ora de “plimbare” se suprapune ca program cu ora de vizita … Mi s-a intamplat si asta. Si pentru ca, pe langa afectiunile grave pe care le am, sufar si de o forma grava de trombofilie, pe care nu o pot trata din cauza unei alte afectiuni pe care o am, boala Von Willebrand, singura varianta ca sa evit decesul prin trombembolie este in ceea ce ma priveste sa ma misc cat mai des. Prin urmare, fac sute de pasi pe lungimea de 3 m a celulei in care stau si ma rog la Dumnezeu in fiecare clipa sa nu mor in penitenciar cum au mai murit oameni bolnavi in penitenciarele din Romania.
Desi nu am voie sa stau langa persoane bolnave, racite sau cu alte infectii din cauza riscului de a mi se agrava bolile pe care le am din cauza lipsei imunitatii, acest lucru este imposibil in Penitenciar din cauza supraaglomerarii. Desi stau tot timpul cu masca de protectie, iau antibiotic de 26 de zile deja, pentru a preveni contactarea unei alte infectii pe langa pielonefrita de care sufar in acest moment, riscul de a contacta o alta infectie este mare si poate duce chiar la decesul meu”, a scris Monica Iacob Ridzi.
Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat la Poliţia Judeţeană Cluj, fiind încarcerată la secţia exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla.
CITEŞTE ŞI: Scrisoare din închisoare a Monicăi Iacob Ridzi: Regret că m-am implicat în politică