Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului, a anunţat că instituţia a demarat o anchetă privind motivele pentru care Institutul Cantacuzino a renunţat să mai producă o serie de vaccinuri. Avocatul Poporului susţine că situaţia reprezintă o încălcare a dreptului la sănătate, prevăzut în Constituţie, şi o ameninţare la siguranţa naţională.
Institutul Cantacuzino este anchetat pentru faptul că nu mai produce vaccinul stafilococic D (produs original românesc), antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifteric, antitetanic şi antiviperin. „În opinia noastră, aceasta reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătat, prevăzut în articolul 34 din Constituţie şi o afectare, într-o anumită măsură, a siguranţei naţionale a României”, se arată într-un comunicat de presă al lui Gheorghe Iancu.
Într-o intervenţie telefonică la România TV, Avocatul Poporului a explicat de ce sistarea producţiei reprezintă o încălcare a dreptului la sănătate. „Când aceste vaccinuri nu mai sunt produse în ţară, trebuie să le importăm, iar sumele necesare sunt destul de mari. Dacă există pericolul unor epidemii de difterie sau gripă, cum credeţi că ar putea populaţia să reacţioneze?”, a declarat Gheorghe Iancu.
Iancu a arătat că Institutul Cantacuzino nu a luat nicio măsură după ce i-au fost sesizaze aceste aspecte, situaţia fiind cu atât mai gravă cu cât Institutul a primit fonduri pentru producerea acestor vaccinuri. De asemenea, în februarie 2012, Iancu a discutat cu ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, însă fără ca situaţia să se remedieze.
În consecinţă, Avocatul Poporului va trimite un raport direct primului-ministru, dar şi unul Parlamentului, în calitatea sa de for care exercită controlul asuppra Avocatului Poporului. „Nu cred că nu va exista nicio reacţie”, a spus Iancu.
Poziţia sa a fost fundamentată în urma unor discuţii cu membri ai Academiei de Ştiinţe Medicale, fiind posibil ca Academia să dezbată problema în plenul său.
„Avocatul Poporului va continua ancheta sa proprie referitoare la încetarea producerii vaccinurilor şi, în final, faţă de situaţia gravă care s-a creat, va trebui să existe o recomandare celor care au obligaţii în procesul de producere a vaccinurilor”, se arată în comunicatul citat.