Avocatul Poporului: Am decis să ridic excepţia de neconstituţionalitate a OUG. Sesizarea a fost înregistrată la CCR

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că a decis să ridice excepţia de neconstituţionalitate în cazul ordonanţei de urgenţă care modifică cele două Coduri Penale.
Filip Stan
03 feb. 2017, 08:53
Avocatul Poporului: Am decis să ridic excepţia de neconstituţionalitate a OUG. Sesizarea a fost înregistrată la CCR

UPDATE  Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat vineri, la Parlament, că OUG privind modificarea Codurilor penale nu se suspendă după ce a fost atacată la Curtea Constituţională, iar instituţia pe care o conduce nu mai are, în prezent, nicio putere, totul fiind transferat la judecătorii CCR.

La remarca jurnaliştilor care i-au spus că mai sunt şapte zile până când ar trebui să intre în vigoare OUG de modificare a Codurilor penale şi dacă se suspendă în vreun fel aplicarea ei, în condiţiile în care a fost atacată la CCR, Ciorbea a răspuns negativ.

„Nu se suspendă, va depinde de ceea ce va decide Curtea, când va fixa termenul, când va da hotărârea şi evident noi nu avem din acest moment nicio putere, totul s-a transferat asupra Curţii Constituţionale”, a afirmat Victor Ciorbea.

De asemenea, întrebat ce se întâmplă dacă OUG va fi luată în discuţie după expirarea celor 10 zile şi dacă va fi declarată ulterior neconstituţională, Avocatul Poporului a spus: „De regulă, s-a reţinut în jurisprudenţa Curţii Constituţionale că, dacă avem de-a face cu astfel de situaţii, fără a se pune problema retroactivităţii, totuşi actele normative anterioare care au fost abrogate îşi produc efectele în continuare”.

Fiind întrebat dacă nu îşi va produce efectele, Victor Ciorbea a spus că „cel puţin asta a fost jurisprudenţa Curţii şi jurisprudenţa ÎCCJ”.

El a ţinut să îi mulţumească preşedintelui Klaus Iohannis pentru precizările pe care i le-a prezentat cu privire la OUG de modificare a Codurilor penale.

„Îi mulţumesc domnului preşedinte că a venit cu acea precizare, am făcut verificările de rigoare în Monitorul Oficial şi am analizat fiecare articol din ordonanţă. Aseară am mai primit şi de la domnul procuror general şi am mulţumit că mi-a trimis o adresă de vreo 20 şi ceva de pagini. Am încercat în timpul nopţii să o examinăm, unele aspecte le-am şi preluat în excepţia noastră”, a conchis Victor Ciorbea.

UPDATE Sesizarea Avocatului Poporului asupra ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind dezincriminarea mai multor infracţiuni a fost înregistrată vineri la Curtea Constituţională (CCR), părţile implicate trebuind să trimită punctele de vedere până pe 7 februarie. Surse politice au declarat pentru News.ro că judecarea sesizării de neconstituţionalitate ar putea avea loc până pe 10 februarie, dată după care intră în vigoare în totalitate.

Sesizarea Avocatului Poporului a ajuns la Curtea Constituţională şi a fost înregistrată în mai puţin de două ore de când a fost trimisă de Victor Ciorbea.

Părţile implicate în această speţă, Guvernul, Camera Deputaţilor şi Senatul, vor trebui să trimită puncte de vedere către CCR până marţi, 7 februarie.

Potrivit unor surse politice, judecătorii CCR ar urma să ia în discuţie sesizarea şi şi să se pronunţe asupra constituţionalităţii ordonanţei de urgenţă până cel târziu vineri, 10 februarie 2017, data după care toate prevederile OUG intră în vigoare.

Tot până pe 7 februarie trebuie să trimită puncte de vedere părţile implicate şi în privinţa celor două sesizări privind conflictul juridic de natură constituţională în puterile statului, trimise zilele trecute de preşedintele Klaus Iohannis şi de către CSM.

UPDATE: Avocatul Poporului susţine, în sesizarea adresată CCR, că OUG privind Codurile penale este neconstituţională în integralitate, prin lipsa justificărilor reale privind urgenţa actului, dar conţine şi prevederi punctuale contrare Legii fundamentale, precum noua definiţie a abuzului în serviciu şi exceptarea răspunderii penale asupra actelor normative emise de autorităţi, care nu respectă decizii anterioare ale Curţii Constituţionale.

Avocatul Poporului susţine că a primit de la Procurorul general o scrisoare cu propriile critici ale Ministerului Public asupra OUG, însă din lipsă de timp ele nu au putut fi verificate în integralitate. Din acest motiv, adresa procurorului general a fost ataşată sesizării trimise vineri, la CCR.

În schimb, Victor Ciorbea spune că, din analizele instituţiei sale, există critici atât extrinseci (referitoare la forma OUG), cât şi intrinseci (referitoare la prevederile ei). Criticile extrinseci o fac neconstituţională în integralitate.

„(Critica – n.r.) se referă la neîndeplinirea, din punctul nostru de vedere, a cerinţelor referitoare le existenţa urgenţei şi a cazului excepţional care să permită adoptarea unei astfel de OUG. Spre pildă, Guvernul menţionează în nota de fundamentare ca unul dintre motive faptul că este necesară implementarea unei directive a UE, ori, verificând acea directivă, am constatat că termenul de implementare a acesteia este 1 aprilie 2018. Este un termen suficient de mult pentru a putea fi dezbătută această chestiune în cadrul Parlamentului. Nu se justifică adoptarea OUG”, a spus Victor Ciorbea.

El spune şi că în Parlament există proiecte de lege cu prevederi asemănătoare sau care pot fi modificate pentru a include şi măsurile din OUG, iar Curtea Constituţională a mai decis că Ordonanţele de Urgenţă nu se justifică în astfel de cazuri.

Ciorbea critică şi prevederi punctuale ale Ordonanţei, precum noua definiţie a abuzului în serviciu, care face referire fie la pragul de 200.000 de lei pentru a constitui infracţiune, fie la provocare de „vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice”.

„Se spune ori prejudiciul este mai mare de 200.000, ori se aduce o asemenea vătămare. În schimb, legiuitorul delegat, Guvernul, nu defineşte în cuprinsul OUG ce înseamnă această vătămare gravă. Prin urmare, apare încă un element de imprevizibilitate, de incertitudine, care este contrară cerinţelor constituţionale”, afirmă Ciorbea.

O critică serioasă, care face referire la decizii anterioare ale Curţii Constituţionale, se referă la faptul că abuzul în serviciu este incriminat doar în cazul în care se încalcă o lege, o ordonanţă sau o OUG. Judecătorii CCR au avut mai multe decizii în care au sublinat că trebuie avută în vedere accepţiunea largă a noţiunii de lege, astfel încât şi încălcarea de Hotărâri de Guvern, ordine de miniştri, hotărâri ale Consiliilor Judeţene sau Locale să poată fi incriminate.

„A limita abuzul în serviciu numai la încălcări aduse legii, ordonanţelor sau OUG şi a nu ne referi la celelalte acte normative (…) înseamnă a scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aproape a întregii administraţii din România”, spune Ciorbea.

Avocatul Poporului are critici şi pentru prevederile potrivit cărora doar actele administrative individuale intră sub incidenţa legii penale, în timp ce se exceptează de la abuzul în serviciu adoptarea legilor şi în general a actelor normative.

„Este adevărat că în materie de incompatibilităţi, (…) s-a stabilit să nu intre în categoria incompatibilităţilor toate demersurile care vizează adoptarea unui act normativ. În schimb, referitor la răspunderea penală, la legislaţia penală, jurisprudenţa CCR este iarăşi foarte clară. (…) Nu se poate face nicio discriminare între acele demersuri care vizează actele administrative individuale şi actele normative”, spune Ciorbea.

Sesizarea a fost trimisă vineri la Curtea Constituţională.

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a declarat că documentul care ridică excepţia de neconstituţionalitate în cazul OUG care modifică cele două Coduri Penale va pleca în câteva minute către Curtea Constituţională.

Avocatul Poporului a spus că a constatat neîndeplinirea cerinţelor referitoare la existenţa urgenţei şi a cazului excepţional care să permită adoptarea unei astfel de Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului.

„Am constatat neîndeplinirea cerinţelor referitoare la existenţa urgenţei şi a cazului excepţional care să permită adoptarea unei astfel de OUG. Guvernul menţionează în Nota de fundamentare necesitatea implementării unei directive europene, însă termenul este 1 aprilie 2018, prin urmare destul de lung, deci nu se justifică OU”, a declarat Ciobea.

El a mai spus că Avocatul Poporului are „în mod indiscutabil calitate procesuala activă de a ridica excepţia de neconstituţionalitate”.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a ajuns la Avocatul Poporului: Are instrumentele de a ataca această ordonanţă de urgenţă UPDATE

Victor Ciorbea, Avocatului Poporului, a declarat miercuri, întrebat despre posibilitatea de a ataca la Curtea Constituţională ordonanţele privind modificarea Codurilor penale, că acest lucru ţine de CSM, nu de instituţie pe care o conduce el. Klaus Iohannis a mers la Victor Ciorbea pentru a-i cere să analizeze posibilitatea de a ataca ordonanţa la Curtea Constituţională.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Se dă lege pentru toți posesorii auto. Aparatul din mașină care va deveni total interzis
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Ce faci dacă te prinde viscolul. Mulți șoferi greșesc
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios