UPDATE Întrebat dacă va contesta legea 90/2001, Victor Ciorbea a spus: „De mâine încolo vorbim, dragilor”.
Chestionat în continuare dacă sunt argumente să sesizeze CCR, Avocatul Poporului a răspuns: „O să vedeţi că sunt argumente beton în sensul soluţiei pe care o voi da mâine. V-am promis că după învestire. O să vedeţi câte texte din Constituţie, din diverse Convenţii internaţionale sunt încălcate în opinia noastră”, potrivit News.ro.
Fiind întrebat dacă mâine trimite sesizare la CCR, el a răspuns: „Da”.
Chestionat dacă legea 90/2001 încalcă convenţiile internaţionale despre care vorbeşte, Victor Ciorbea a răspuns afirmativ.
La întrebarea dacă contestă această lege, Avocatul Poporului şi-a nuanţat răspunsul: „Nu ştiu dragă, nu se ştie. Vom vedea mâine. Mâine după ce înregistrez la Curte, că e normal să ajungă la Curte mai întâi. O să primiţi foarte frumos, cu explicaţii, am făcut o sinteză de cinci pagini din 15, 17. Deci aveţi timp să extrageţi, să daţi tot ce este mai bun. E în temeiul acestei autosesizări despre care v-am anunţat”.
În 19 decembrie, Avocatul Poporului a anunţat că decizia cu privire la constituţionalitatea sau neconstituţionalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001, care prevede că nu pot fi membri ai Guvernului persoanele care au fost condamnate, va fi luată după învestirea viitorului Guvern.
Avocatul Poporului va contesta joi la Curtea Constituţională legea 90/2001, care interzice unui condamnat penal să ocupe funcţii în guvern, scrie HotNews.ro, citând surse din cadrul institutiei.
Liviu Dragnea nu a putut fi desemnat premier din cauza acestei legi, care impune ca miniştrii să nu aibă condamnări penale. Preşedintele PSD a fost condamnat definitiv la doi de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul.
Avocatul Poporului declarase pe 19 decembrie ca nu va contesta, până la formarea noului guvern, articolul de lege care împiedică un condamnat penal să facă parte din Executiv.
Guvernul Grindeanu primeste miecuri votul de învestitură în Parlament şi este aşteptat ca în cursul serii să depună jurământul la Cotroceni, urmat de prima şedinţă de guvern.
Şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a început miercuri, în jurul orei 15.15. Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, urmează să solicite votul de încredere al Parlamentului pentru lista miniştrilor şi programul de guvernare.