Avocatul Poporului cere explicaţii de la Înalta Curte şi CSM cu privire la completurile de 3 judecători

Victor Ciorbea a anunțat că a primit mai mult plângeri în legătură cu neconstituționalitatea formării completurilor de 3 judecători și a solicitat lămuriri de la ÎCCJ și CSM. Avocatul Poporului a precizat că în baza răspunsurilor și analizei va decide dacă e cazul să sesizeze CCR.
Filip Stan
18 feb. 2019, 09:04
Avocatul Poporului cere explicaţii de la Înalta Curte şi CSM cu privire la completurile de 3 judecători

UPDATE. Avocatul Poporului a înaintat adrese către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, prin care solicită, în esenţă, informaţii cu privire la reglementările succesive şi modalitatea de alcătuire a completurilor de trei judecători, a celor „specializate”, precum şi a completurilor penale, civile şi de contencios administrativ, de la Instanţa supremă şi de la celelalte instanţe.

De asemenea, arată sursa citată, Avocatul Poporului a cerut celor două instituţii şi punctul de vedere referitor la constituţionalitatea reglementărilor în materie (dispoziţiile legale, Regulamentul de organizare şi funcţionare administrativă al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, respectiv Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, aprobat prin Hotărârea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, înainte şi după intrarea în vigoare a Legii 255/2013, şi altele) din perspectiva considerentelor Deciziei nr. 685/2018 a Curţii Constituţionale a României.

Adresele au fost trimise după ce Avocatul Poporului a fost sesizat, printr-o serie de petiţii, cu solicitarea de a analiza posibilitatea ridicării unei excepţii de neconstituţionalitate asupra dispoziţiilor articolului 19 alineatul (3) şi articolului 52 alineatul (1) din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi a celorlalte reglementări în materie, precum şi cu examinarea constituţionalităţii modului de constituire a completurilor de judecată, din perspectiva considerentelor Deciziei 685/2018 a CCR.

„După pronunțarea CCR și mai ales după motivarea deciziei de către Curte am primit mai multe sesizări referitoare la modul de constituire, la neconstituționalitatea acestuia, a modului de reglementare a completurilor de 3 judecători de la Înalta Curtea și unele care vizează alcătuirea completelor de la Curțile de apel și alte instanțe”, a afirmat Victor Ciorbea, sâmbătă.

Întrebat ce pași a făcut în această anchetă, Ciorbea a spus că e analizată temeinicia petițiile, și că a cerut clarificări de la instanța supremă și CSM în acest sens. El a precizat că urmează să decidă dacă este cazul să sesizeze Curtea Constituțională sau nu.

„Nu putem vorbi de o anchetă. E vorba de analizarea petițiilor, a temeiniciei și aspectelor de neconstituționalitate. Am avut întâlniri cu o parte dintre cei care au făcut petiții. Iar săptămâna aceasta cu Adina Anghelescu, cu fostul președinte al Asociației Procurorilor, domnul profesor Dima, cu domnul Toni Neacșu, cu domnul profesor Adrian Severin. Am discutat pe larg și am ascultat argumentele dânșilor despre neconstituționalitatea alcătuirii completurilor. În baza acestor discuții, am formulat o adresă către ICCJ și una către CSM prin care am solicitat să ni se răspundă la mai multe întrebări pentru a avea o imagine clară cu privire la cele invocate în petiții și cu privire la cele susținute în mass-media privitor la constituționalitatea alcătuirii completurilor de la ICCJ, a Curților de Apel și celelalte instanțe din țară. În funcție de acestea vom adopta o decizie finală, dacă e cazul să ridicăm o excepție de neconstitionalitate la Curtea sau dacă nu e cazul să facem lucrul acesta”, a conchis Ciorbea.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 18 iulie
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Codul Rutier. Verificați în documente această dată. Este obligatoriu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'