Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a făcut mai multe propuneri privind regimul de detenţie şi respectarea drepturilor deţinuţilor în spaţiile în care se execută pedepse privative de libertate în România.
În concluziile raportului său, Avocatul Poporului arată că au ieşit la iveală „lacune privind legislaţia secundară, precum şi o serie de deficienţe în organizarea şi funcţionarea sistemului penitenciar şi al centrelor de reţinere şi arestare preventivă”.
Victor Ciorbea atrage atenţia cu privire la faptul că există un grad ridicat sau foarte ridicat de ocupare în unele penitenciare, cum ar fi cele de la Iaşi, Focşani şi Mărgineni, cu privire la discrepanţa dintre raportarea capacităţii legale de cazare a unor penitenciare la numărul de persoane private de libertate şi realitatea existentă. Unul dintre motivele supraaglomerării pe anumite secţii este faptul că unii deţinuţi aflaţi în tranzit sau arestaţi preventiv sunt duşi tot în penitenciare.
„Subliniem că promovarea unor propuneri legislative privind reducerea numărului deţinuţilor ar fi de natură să contribuie la evitarea unor condiţii necorespunzătoare de detenţie, la diminuarea simţitoare a sumelor care trebuie alocate de la buget sau din fonduri europene în acest scop, precum şi a unor condamnări ale Statului Român de către CEDO, inclusiv pronunţarea unei hotărâri pilot”, arată Avocatul Poporului în raportul său.
DEZINSECŢIE în Arestul Central al Capitalei. Reţinuţii au fost mutaţi la alte centre de detenţie
Analizând condiţiile de cazare din penitenciare, Victor Ciorbea şi colaboratorii săi au notat existenţa unor condiţii de cazare necorespunzătoare cauzate de vechimea imobilelor; existenţa infiltraţiilor, umezelii, mucegaiului în pereţii camerelor; aerisirea deficitară; cazarmamentul cu un grad ridicat de uzură; instalaţii sanitare deteriorate; cantitatea insuficientă şi calitatea necorespunzătoare a produselor de igienă personală distribuite persoanelor private de libertate; numărul redus al duşurilor şi grupurilor sanitare raportat la numărul de persoane cazate în camere, şi în unele situaţii, lipsa intimităţii pentru satisfacerea nevoilor fiziologice; existenţa insectelor şi dăunătorilor; reducerea în unele unităţi penitenciare, a programului de furnizare a energiei electrice şi a apei,
motivată de restricţii bugetare; dimensiunile, amenajările, şi uneori, amplasamentul necorespunzător al curţilor de plimbare; spălarea şi uscarea efectelor personale în camere; lipsa mobilierului pentru păstrarea bunurilor şi
obiectelor personale. Probleme similare au fost semnalate şi în centrele de arest preventiv.
Calitatea şi cantitatea apei şi a hranei au fost considerate, de asemenea, necorespunzătoare, la fel şi condiţiile de servire a mesei în penitenciare.
Citeşte şi Dezbatere cu gândaci şi imagini de groază în Parlament FOTO
Deficitul de personal medical este de asemena una dintre marile probleme ale sistemului penitenciar din România, potrivit Avocatului Poporului. Totodată, au fost invocate dificultăţi în asigurarea tratamentului medical ca urmare a introducerii cardurilor de sănătate.
Avocatul Poporului solicită reducerea cazurilor de aplicare a arestului preventiv şi a duratei acestui arest, prin înocuirea cu alte metode preventive.
De asemenea, se recomandă graţierea persoanelor condamnate cu afecţiuni medicale incurabile,
aflate în stadii terminale (neoplasm, HIV ş.a) şi eventual a celor care nu se pot vindeca în sistem penitenciar şi care prezintă focare contagioase pentru celelalte persoane private de libertate (TBC, Hepatita C)
Recomandările COMPLETE ale Avocatului Poporului le găsiţi AICI.