Renate Weber a declarat, luni, la DigiFM, că „introducerea obligativității prezentării certificatului verde aduce o restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți”, iar măsura ar fi trebuit făcută printr-o lege adoptată în Parlament şi nu printr-o hotărâre de guvern, potrivit Hotnews.
„Introducerea obligativității prezentării certificatului verde aduce o restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți. Eu m-aș fi așteptat ca, la noi, să se facă aceste lucruri prin lege, pentru că așa a spus Curtea Constituțională nu o dată. Vă aduceți aminte, în 2020, au fost mai multe decizii în acest sens și era firesc ca acest lucru să se întâmple printr-o lege”, a declarat Weber la DigiFM.
Avocatul Poporului a criticat aspru Guvernul Cîțu că nu a pregătit din timp măsurile și a spus că nu poate ataca în instanță hotărârea privind noile restricții sanitare.
„Guvernul avea la dispoziție toată vara ca să pregătească un proiect de lege, care să fie după aceea dezbătută în Parlament. Hotărârea de Guvern, din păcate, nu poate fi atacată la Curtea Constituțională. Doar persoanele individuale pot să o atace în contencios administrativ”, a declarat Weber la Digi FM.
Certificatul de vaccinare a intrat în vigoare începând de luni, 20 septembrie. Vizate sunt localităţile în care rata de infectare a trecut de trei cazuri la mia de locuitori.
Certificatul verde care poate fi descărcat de AICI va atesta că persoanele sunt:
Organizatorii/operatorii economici care desfășoară activități potrivit Hotărârii Guvernului nr. 932/2021(nn: ref prelungirea stării de alertă) au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secțiunea „Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă „Check DCC” pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat.
Raed Arafat a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că hotărârea de guvern prin care se impune obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi nu impune restricţii şi nu se poate vorbi de discriminare între cei vaccinaţi şi nevaccinaţi.
„Subliniez că această hotărâre n-a impus restricţii. (…) În mod normal peste 3 la mie, era prevăzut în hotărâre de guvern închiderea totală. Deci, în loc să se închidă total după 3 la mie, în intervalul 3 – 6 la mie s-a găsit o soluţie prin care, totuşi, să mai permitem activităţile economice să se desfăşoare în anumit control sanitar aferent, şi anume verificarea în mod deosebit a celor care intră prin certificatul verde, care de altfel a fost aprobat prin OUG. (…) Ca să elaborăm această hotărâre au fost analizaţi factorii de risc”, a declarat Raed Arafat în cadrul conferinţei de presă de sâmbătă.