„Avocatul Poporului a mai sesizat şi în trecut Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate, CCR are o decizie în acest sens care se referă la, mai ales, stocarea datelor şi folosirea datelor, unde, cine le foloseşte, pentru ce anume şi pentru ce perioadă de timp. Este adevărat că între timp a apărut acel Regulament în cadrul Uniunii Europene privind protecţia datelor, numai că el, deşi este un regulament foarte amplu, nu poate să meargă atât de în detaliu, lasă şi statelor membre o marjă de apreciere. În realitate, aici trebuie să vedem, dacă ceea ce a spus Curtea Constituţională în acea decizie a fost respectat sau nu, dar materialul, cel puţin pe proiectul iniţial este chiar făcut, pentru că noi am avut o analiză înainte de a vedea forma finală”, a anunţat Renate Weber, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit News.ro.
Guvernul a aprobat, marţi, ordonanţa de urgenţă care modifică legislaţia pentru a permite asigurarea unui răspuns cât mai prompt la urgenţe, prin îmbunătăţirea posibilităţilor de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor de urgenţă. Aceasta prevede ca, de la 1 ianuarie 2020, furnizorii de servicii de telefonie mobilă pre-plătite sunt obligaţi să colecteze datele de identificare ale utilizatorilor de cartele SIM pre-pay, iar de la 1 septembrie 2020 nu se va mai putea vinde o cartelă SIM fără să fie prezentate actele de identificare ale utilizatorilor.
„Prin aceste modificări se creează cadrul legal pentru implementarea unor servicii care vor asigura furnizarea unor informaţii de localizare mult mai precise ale celor care apelează numărul unic de urgenţă. Astfel, va fi redus semnificativ timpul de gestionare a urgenţei şi implicit cel de răspuns la situaţiile de urgenţă”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.