„Avocatul Poporului a sesizat direct Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la art. 61 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, modificată şi completată, şi la art. 15 alin. (2) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, modificată şi completată, apreciind că acestea aduc atingere prevederilor art. 16 şi art. 34 din Constituţia României privind egalitatea în drepturi şi dreptul la ocrotirea sănătăţii„, informează un comunicat al Avocatului Poporului, transmis marţi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, dispoziţiile legale criticate, prin care se limitează acordarea dreptului la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 7 ani, datorită statutului special generat de situaţia militară a părintelui, faţă de celelalte categorii socio-profesionale pentru care se acordă concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani, aduc atingere principiului egalităţii cetăţenilor în faţa legii.
Astfel, diferenţierea între regimul juridic al asigurărilor sociale aplicabil cadrelor militare în activitate sau funcţionari publici cu statut special faţă de cel stabilit pentru asiguraţii care nu fac parte din această categorie nu se justifică în mod obiectiv şi rezonabil. Dreptul la concediu şi la indemnizaţia pentru îngrijirea copilului cu handicap este consacrat pentru toate categoriile de asiguraţi în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, fără nicio distincţie între diferitele categorii de asiguraţi.
„Bineînţeles, legiuitorul este liber să instituie dispoziţii derogatorii de la reglementările generale instituite prin legea-cadru, în privinţa anumitor condiţii şi criterii de acordare a unor drepturi de asigurări sociale ori în privinţa cuantumului şi a modului de calcul ale acestora”, se arată în comunicat.
Cu toate acestea, Avocatul Poporului consideră că limitarea unei categorii de persoane de la beneficiul unei forme de asigurare, prevăzut de lege pentru toate categoriile de asiguraţi, nu se poate realiza fără a fi încălcat principiul constituţional al egalităţii în drepturi.
Această soluţie vizează şi dreptul cadrelor militare în activitate şi al funcţionarilor publici cu statut special de a beneficia de concediul pentru îngrijirea copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani şi a indemnizaţiei aferente.
„În calitate de asiguraţi, cadrele militare în activitate nu se deosebesc de celelalte categorii de asiguraţi, astfel că instituirea unui tratament juridic diferenţiat, care îi privează pe aceştia de beneficiul unei forme de asigurare socială prevăzute de lege pentru toate persoanele asigurate, apare ca fiind discriminatorie”, precizează sursa citată.
Prin stabilirea concediului pentru îngrijirea copilului cu handicap pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani şi a indemnizaţiei aferente, legiuitorul a avut în vedere protecţia copilului, nevoia acestuia de a primi îngrijiri medicale din partea părintelui, indiferent de categoria socio-profesională din care face parte.
De asemenea, Avocatul Poporului consideră că prin dispoziţiile legale criticate este încălcat şi principiul constituţional care consacră dreptul la ocrotirea sănătăţii, întrucât prin imposibilitatea părintelui care este cadru militar activ de a beneficia de concediul pentru îngrijirea copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani şi a indemnizaţiei aferente, se aduce o atingere gravă interesului copilului, acela de a beneficia de îngrijiri medicale corespunzătoare.