„Avocatul Poporului, în calitate de garant constituțional al drepturilor și libertăților fundamentale, luând act de măsurile administrative adoptate în ultimele zile în acțiunea de combatere a răspândirii virusului Covid – 19 solicită Președintelui României să declare starea de urgență, iar Parlamentului României să o încuviințeze, în conformitate cu art. 93 alin.(1) și (2) din Constituția României.
Citeşte şi: Cum se transmite COVID 19, pe înţelesul tuturor. Cum te poţi INFECTA şi cum poţi scăpa de CORONAVIRUS
Nu punem în discuție oportunitatea măsurilor luate până acum, necesitatea restrângerii unor drepturi, dar acest lucru este obligatoriu să se întâmple așa cum prevede legea fundamentală în cazul situațiilor excepționale. Acestea sunt exigențele
statului de drept, în care restrângerea unor drepturi și libertăți nu poate fi făcută decât în condițiile art. 53 din Constituția României.
România are legislație în materie, respectiv O.U.G. nr. 1/1999, iar prevederile acestui act normativ trebuie respectate întocmai”, se arată într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului.
Citeşte şi: PSD propune suspendarea plăţii ratelor bancare, dacă epidemia de coronavirus trece în etapa a treia
Cazurile de coronavirus în România se înmulţesc zilnic
Autorităţile din România au anunţat că joi până la ora 10 numărul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 48. Cei mai mulţi sunt în Bucureşti, peste 20 de infectaţi cu coronavirus. Doi pacienţi se află în stare gravă, iar instituţiile au oprit deja programul cu publicul.
Ultimul caz confirmat este cel al unei femei din Bucureşti, contact al fostului ofiţer MAI depistat cu coronavirus în urmă cu câteva zile la Spitalul Dimitrie Gerota din Bucureşti.
Joi, mai multe autocare cu români venite din zone de risc au fost escortate de poliţişti până în apropierea Capitalei. Oamenii au fost duşi la un hotel din apropierea Capitalei, unde vor fi plasaţi în carantină.