Potrivit recomandării postate, joi, pe site-ul AP, instituţia s-a sesizat din oficiu cu privire la posibila încălcare a prevederilor art. 22 din Constituţie – dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi ale art. 34 – dreptul la ocrotirea sănătăţii.
AP a luat cunoştinţă, potrivit ştirilor apărute în presă, despre situaţia a 3.000 de oameni izolaţi care au fost lăsaţi în grija a doar trei medici, fără competenţe UPU.
S-a precizat, totodată, că în zonele rurale de lângă Sulina nu sunt dispensare, iar aceiaşi medici se ocupă şi de locuitorii din zonă. Acestora le sunt repartizate câte trei, patru sate.
AP menţionează că a solicitat Ministerului Sănătăţii (MS), Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi Instituţiei Prefectului – Judeţul Tulcea să-i comunice măsurile dispuse.
DSP Tulcea a comunicat că asistenţa medicală permanentă este asigurată de camera de gardă de la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea din Sulina, prin cinci medici: un medic specialist medicină internă, un specialist pediatrie, un medic primar medicină de familie şi doi medici specialişti medicină de familie. Centrele de permanenţă organizate în judeţul Tulcea asigură continuitatea asistenţei medicale primare cu medici de familie.
„În ceea ce priveşte zonele rurale din Delta Dunării, am fost informaţi că sunt medici de familie în comunele cele mai îndepărtate, izolate – Chilia Veche, Sfântu Gheorghe, C.A. Rosetti şi în oraşul Sulina”, se arată în recomandare.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea a precizat că medicul specialist de medicină de urgenţă de la UPU Sulina – punct de lucru al UPU SMURD Tulcea s-a prezentat pe post după terminarea rezidenţiatului, pe 17 ianuarie. Până la această dată, UPU Sulina a fost deservită de cinci medici specialişti sau de familie, atât cât au rămas şi în prezent, după delegarea temporară a medicului specialist de medicină de urgenţă la UPU-SMURD Tulcea.
Instituţia Prefectului – Judeţul Tulcea a comunicat AP că a înaintat MS, încă din martie, solicitarea SJU Tulcea cu privire la detaşarea a 22 de cadre medicale deficitare în graficul de personal al spitalului, demers care a rămas fără rezultat.
MS, prin Direcţia Generală de Asistenţă Medicală, Medicină de Urgenţă şi Programe de Sănătate, a precizat că asistenţa medicală comunitară nu a beneficiat de nicio suplimentare de finanţare, de la bugetul de stat, a resursei umane şi a dotării cu truse de urgenţă începând cu anul 2016. Acesta a mai subliniat că e necesar a se stabili o strategie de suplimentare a finanţării resursei umane din asistenţa medicală comunitară şi a standardelor minime de dotare pentru a asigura accesul populaţiei aparţinând grupurilor vulnerabile la servicii medico-sociale de calitate.