Avovatul Poporului motivează că legea de funcţionare stipulează că instituţia se implică în „conflicte” apărute între persoane fizice şi autorităţi publice, ceea ce nu este cazul în incidentul Oana Stancu – Dan Tăpălagă, ambii persoane fizice.
„Avocatul Poporului a primit, în ultimele zile, mai multe petiții privind solicitări de sesizare din oficiu în cazul semnalat de presă privind scrisoarea jurnalistei Antena 3, Oana Stancu, adresată unui minor, scrisoare difuzată de către respectivul post de televiziune.
Cu privire la solicitările sus-menționate, Avocatul Poporului precizează faptul că Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei, republicată, stabileşte competenţa acestei instituţii la Art. 1 alin. (1) care statuează că Instituţia Avocatul Poporului are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice, iar la Art. 28 este stabilit că prevederile prezentei legi se aplică şi actelor administrative ale regiilor autonome. Prin urmare, Avocatul Poporului examinează cererile care au ca obiect sesizarea încălcării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, prin acte sau fapte administrative, de către autorităţi ale administraţiei publice şi regii autonome.
Avocatul Poporului nu se poate sesiza în situaţia unor presupuse încălcări ale drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti ale unor persoane fizice, prin acte sau fapte de natură administrativă, civilă, contravenţională, penală ori de altă natură, săvârșite de către persoane fizice, organizaţii, asociaţii, societăţi comerciale sau alte entităţi private”, se arată într-un comunicat remis vineri de Avocatul Poporului.
Cu o săptămână mai devreme, în plin scandal al evacuării sediilor Antenelor de către ANAF, ca urmare a confiscării clădirilor în procesul Dan Voiculecu – ICA, Avocatul Poporului a anunţat că se sesizează din oficiu pentru posibila încălcare a libertăţii de exprimare, prevăzută în Constituţie.
„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul notificării de evacuare adresată Antena Group de către Agenția Națională de Administrare Fiscală. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 30 și art. 31 din Constituția României, privind libertatea de exprimare și dreptul la informație.
În cadrul demersurilor ce vor fi efectuate de către Avocatul Poporului, se vor avea în vedere, între altele, discuții cu părțile implicate, solicitarea de informații, relații și documente, precum și examinarea aspectelor constituționale, legale și procedurale referitoare la cazul în speță. Aceste demersuri nu pun în discuție respectarea hotărârilor judecătorești”, a anunţat Avocatului Poporului.
Procedura sesizării din oficiu este descrisă în Regulamentul de funcţionare instituţiei Avocatului Poporului, la art. 25.
(1)Avocatul Poporului poate aproba sesizarea din oficiu atunci când află, prin orice mijloace, că au fost încălcate drepturile sau libertăţile persoanelor fizice.
(2)Sesizarea din oficiu se înregistrează în registrul general de intrare-ieşire a corespondenţei şi în registrul sesizărilor din oficiu.
(3)Procedura de soluţionare este cea prevăzută în prezenta secţiune.
(4)Procedura desfăşurată ca urmare a sesizării din oficiu încetează şi la solicitarea persoanei lezate în drepturile şi libertăţile sale.
Oana Stancu, realizator Antena 3, a stârnit un adevărat scandal după ce a publicat o scrisoare adresată fiicei jurnalistului Dan Tăpălagă, care criticase mitingul organizat de Antena 3 în Piaţa Constituţiei după somaţia de evacuare a sediilor Antena Group.